10 boja u kući zbog kojih se osjećamo (ne)raspoloženo

Home » 10 boja u kući zbog kojih se osjećamo (ne)raspoloženo
Zidovi u boji u trenu mogu osvježiti prostor, no glavni problem je koje boje odabrati i kako ih kombinirati. Ako niste sigurni šta bi pristajalo uz vaš namještaj ili se dvoumite između nekoliko različitih nijansi, pročitajte savjete drevne Feng shui vještine…

Feng shui je 3500 godina stara kineska vještina o skladnom životu i radu. Nudi nam teorije kojima možemo utjecati na kvalitet stanovanja, a time i na kvalitetu našeg življenja.

Ova tehnika objašnjava kako je čak 80 posto feng shui vještine zapravo naš osjećaj, odnosno intuicija. Čak i ako ne posjedujemo znanje feng shuija, možemo izoštriti svoj osjećaj za dobro raspoloženje tako da si uzmemo vrijeme, proštamo stanom i jednostavno slijedimo svoje raspoloženje u prostorijama.

Puno možemo učiniti ako prostorije očistimo, riješimo se nepotrebnih stvari, osiguramo dovod svježeg zraka i dovoljno svjetlosti i, što je iznimno važno, stvorimo obojeni ugođaj stanovanja.

Boje su jedno od najvažnijih pomagala, kojima stručnjaci za feng shui usmjeravaju chi i blagodatno mijenjaju energiju određenih područja u stanu. Ova drevna tehnika temelji se na pet elemenata – vatra, metal, zemlja, drvo, voda. Svaki element ima svoje boje koje imaju različiti utjecaj na ljude.

ELEMENTI I BOJE

Drvo = zelena, plava
Vatra = crvena, narandžasta
Zemlja = žuta
Metal = bijela, siva, bež, srebrna
Voda = tamno plava, crna

UTJECAJ BOJA

Zelena: smiruje, potiče stvaralaštvo, pospješuje rast i regeneraciju, predstavlja nadu.
Crvena: Pobuđuje apetit, pospješuje metabolizam, daje energiju, ali može uzrokovati i nervozu.
Žuta: Potiče komunikaciju, pobuđuje odnose s okolinom, žuta boja dobro utječe na zatvorene ljude jer ih potiče da se opuste.
Ružičasta i ljubičasta: Smiruje, opušta i simbolizira bezuvjetnu ljubav
Smeđa: Simbolizira postojanost, toplinu i mirnoću.
Bijela: Simbolizira čistoću i jednostavnost.
Plava: Smiruje i potiče na razmišljanje i učenje.

Crna: Upotrebljavamo je oprezno i u malim količinama. Potiče nas na razmišljanje, ali i zatvara.
Siva: Profinjena boja koja simbolizira plemenitost. Nikako se ne slaže sa smeđom bojom drva.

(Zadovoljna hr.)