Nataša Gaon Grujić: U prodaji je svaki dan novi početak, a kraja nema

Sivilo jesenjeg dana popravila nam je vedra, nasmijana i harizmatična Nataša Gaon Grujić, s kojom smo proveli jedan radni dan. Ova dama već 11 godina obnaša ulogu voditelja prodaje za prodajno područje BiH za brend Argeta.

– Zadovoljstvo je raditi i brinuti se za Argetu, koja već godinama nosi titulu, u skladu s Valicon istraživanjima, brenda br. 1 u BiH, ali je i velika obaveza održati poziciju lidera. Pored znanja, rada, istrajnosti, da bi bili uspješni morate biti vođeni i emocijama i voljeti ono što radite – na početku našeg druženja kazala nam je Gaon Grujić.

Nataša se ostvarila i u najbitnijoj životnoj ulozi, majka je dvije kćerke i ponosna je supruga. Kako reče, zbog obima posla, trudi se napraviti što bolji balans između poslovnog i privatnog života. No, kroz smijeh nam je otkrila da često ne uspijeva u  toj namjeri.

 Pripremila: Indira Delić

 Foto: Edvin Kalić

6:30

Kako život u Sarajevu diktiraju redukcije vode, tako moj dan više ne počinje u 6:15, kako sam se obično budila, već s dolaskom vode oko 6:30 – 6:40 sati.

Ne mogu zamisliti početak dana bez šoljice kafe koju, obično, popijem sama, dok ostali ukućani spavaju. Radio je moj jutarnji prijatelj, kao i mobilni na kojem provjerim pristigle mailove, ali i na portalima pročitam tekstove, vijesti koje me interesiraju. Bez obzira na to što se prva budim, ne uspijevam izbjeći jutarnju porodičnu gužvu u kupatilu. Vjerovatno će se mnoge zaposlene žene prepoznati u mojim  jutarnjim kućnim „vježbama“ kao što je paljenje mašine za veš, slaganje opranog suđa i planiranje ručka za taj dan.

 

Često se šminkam u autu, moje svakodnevno putovanje do posla mi pruža dovoljno semafora i zaustavljanja, ali i dovoljno vremena da okvirno isplaniram svoj radni dan.

8:00

Jedna šoljica kafe nije dovoljna za početak radnog dana, zato moj radni dan počinje kafom s mojim dragim radnim kolegama. Uz kafu se obično smijemo, nekada podijelimo i privatne probleme. S ljudima, s kojim radim dijelim svakodnevno više od osam sati, te nije niti čudo što smo postali kao jedna porodica. Poslije jedanaest godina, koliko radim u Argeti, već jako dobro poznajemo jedni druge, tako smo naučili voljeti se, ali i prihvaćati međusobne mane. Taj jutarnji smijeh, moje kolege i baš ta kafa s njima, moj su najveći pokretač za početak radnog dana.

8:30

Kada radite u odjelu prodaje tada znate da radite zahtjevan, dinamičan, u principu posao koji se ne može tretirati kao projekt koji ima svoj početak i svoj kraj, u prodaji je svaki dan početak, a kraja nema. Morate znati da koliko dobro poznajete kupce i krajnje potrošače,  toliko ćete i vi biti uspješni u svom poslu. Argeta, bez obzira na poziciju lidera na tržištu Bosne i Hercegovine, zahtijeva upravo takav pristup. Ujutro obavim prve razgovore s kolegama iz Ataca, ovlaštenog distributera, provjerim trend prodaje na taj dan, te uslijede procjene prodajnog rezultata do kraja mjeseca i planiranje aktivnosti za sljedeći prodajni mjesec.

12:00

Prodaja je usko vezana za proces proizvodnje, ne možete planirati prodaju bez da imate sve podatke o planiranju proizvodnje, zalihama. Tako da u ovom dijelu dana s kolegom Samirom Brodovićem, direktorom proizvodnje, prođem kroz sve podatke vezano za plan proizvodnje, te dostupnost količina po svakom Argeta okusu, pakiranju.

Ovi podaci su izuzetno bitni za daljnja planiranja svih aktivnosti na tržištu. Često morate veoma brzo reagirati na promjenu koju tržište donese, a tada je najbitnija saradnja na relaciji prodaja, marketing, distributer i naravno proizvodnja.

Ne baš kao po šablonu, ali se, nakon sastanka sa Samirom Brodovićem, čujem s mojim kolegama iz marketinga i planiranja u Sloveniji. Tako ubrzamo procese odlučivanja. Baš iz takvih razgovora u Argeti su se rodile najbolje ideje, zato je dobro razgovarati, čak i kada ne mislite isto kao vaše radne kolege,  jer i neslaganje ima svoje draži, a i lijepo je ponovo razmisliti. Tako funkcionira Argeta tim. Ne mogu reći da u mom radnom danu nema nervoze, često  je i ja proizvedem svojom impulsivnošću, ali me, još uvijek, moje kolege “trpe“.

15:00

Mnogo vremena provodim u automobilu. Moj posao zahtijeva obilazak terena, kupaca, a to podrazumijeva putovanja izvan Sarajeva. To je u principu najljepši dio mog posla, jer mi je pružio da upoznam sve gradove u Bosni i Hercegovini, u kojima, sada već, imam drage prijatelje. Koliko je priroda Bosne i Hercegovine različita, toliko su različite i navike potrošača i dobro ih je upoznati.

18:30

Ovaj dio dana rezerviran je za porodicu i kuću. Kuća je mjesto gdje svi osjećamo sigurnost i gdje smo okruženi ljudima koje volimo i koji nas vole. Nastojimo u našoj porodici ne preskočiti zajednički kasni ručak. To je vrijeme kada smo zajedno i kada se niko ne javlja na telefon. To je, samo, naše vrijeme.

Veoma me čini tužnom to što se čovjek otuđio od prirode, što je ne prati i što je uništava. Poslijepodnevna šetanja prija, kao i priroda koja me umiruje. Jesen nosi posebne boje.

22:00

Ako nisam previše umorna u ovom dijelu dana čitam knjigu. Ponekad nešto i sama napišem. U ovom dijelu dana, opet, smo svi zajedno. Ako porodično gledamo film, ja prva zaspim tako da se, uvijek, moj muž i moje kćerke zezaju na moj račun.

Vikendom je ovo vrijeme rezervirano za ženske razgovore, naše ženske izlaske na tiha mjesta na kojima se možemo ispričati uz času vina.

Šta je vikend bez kafe s prijateljicama?