Marie Curie: Fascinantan život prve dobitnice Nobelove nagrade

Životna priča poljske hemičarke i fizičarke Marie Curie inspiracija je generacijama žena koje se i danas bore za svoje mjesto u „muškom svijetu“…

Na današnji dan 1867. godine u Varšavi rođena je Maria Sklodowska koju svijet pamti kao Marie Curie, prvu ženu koja je osvojila Nobelovu nagradu.

Marie dolazi iz skromne porodice srednje klase koja je cijenila obrazovanje. Njen otac bio je profesor matematike i fizike sve dok nije dobio otkaz zbog svojih pro-poljskih političkih uvjerenja, a majka direktorica ženskog internata. Ona je napustila svoje radno mjesto kada je rodila Marie, a 10 godina kasnije oboljela je od tuberkuloze i umrla.

Iste godine malena Marie krenula je u internat, a zatim upisala žensku gimnaziju koju je završila s odličnim uspjehom. Želja za daljim obrazovanjem tinjala je u djevojci kojoj je otac usadio ljubav prema fizici i matematici, ali u to vrijeme više obrazovanje u redovnim institucijama bilo je rezervirano isključivo za muškarce.

To je bio rezultat patrijarhalnih i političkih prilika u zemlji, ali Marie je svoje mjesto pronašla na sveučilištu Latajqcy, patriotskoj instituciji koja je u tajnosti obrazovala Poljake i Poljakinje.

SLOMLJENO SRCE I SNOVI O SORBONNI

Sanjala je o odlasku u Pariz i upisu na prestižnu Sorbonnu. Odlučna u namjeri da ostvari svoje snove, napravila je dogovor sa sestrom Bronislawom. Finansijski će je pomagati tokom studija medicine, a Bronislawa će joj nakon diplome uzvratiti uslugu.

Marie se zaposlila kao guvernanta i privatna učiteljica kod porodice Zorawski te slala novac sestri. Ovaj posao donio joj je i prvu veliku romansu koja je završila nesretno. Zaljubila se u Kazimierza Zorawskog, sina svojih poslodavaca koji nisu mogli prihvatiti njegovu vezu sa siromašnom guvernantom.

Zaljubljeni par želio je ozakoniti vezu, ali njihova ljubav posustala je pred pritiscima. Marie se naposljetku preselila u Pariz i upisala studij fizike, hemije i matematike na Sorbonni.

PIERRE CURIE – PARTNER KAKVOG JE ODUVIJEK TRAŽILA

Uslijedile su godine teškog života, odricanja i gladi, ali odlučna Poljakinja nije posustajala u svojoj namjeri da diplomira. Naučnu karijeru započela je 1894. godine istraživanjem magnetskih svojstava čelika, a iste godine u njen život ulazi fizičar Pierre Curie.

Trebala je laboratorij u kojem bi mogla izvoditi pokuse, a on joj je ponudio mjesto u svom malenom laboratoriju.

Prijateljstvo temeljeno na zajedničkoj strasti prema nauci polako je preraslo u ljubav, ali Marie je odbila prvu prosidbu svog kolege jer je vjerovala da će se vratiti u Poljsku i tamo nastaviti naučni rad. Pierre je bio spreman preseliti se s njom u drugu zemlju i raditi kao profesor francuskog jezika, ali sudbina je za njih imala drugačiji plan.

Naime, Marie nije mogla dobiti mjesto na sveučilištu u Krakowu zato što je bila – žena. Tada ju je Pierre ohrabrio da se vrati uz Pariz i tamo završi doktorat.

Par se vjenčao 1895. godine, a na skromnoj ceremoniji Marie je umjesto vjenčanice nosila tamno plavu haljinu koju je poslije godinama koristila kao uniformu za rad u laboratoriju.

PRVA ŽENA S NOBELOVOM NAGRADOM

Bračni par Curie prepustio se naučnom radu koji je 1903. godine rezultirao nominacijom za Nobelovu nagradu.

Odbor je prvo imao namjeru dodijeliti Nobelovu nagradu za fiziku samo Pierru i njegovom kolegi Henriju Becquerelu za njihovo istraživanje fenomena radijacije. Međutim, švedski matematičar i borac za prava žena u nauci Magnus Gustaf Mittag-Leffler upozorio je Pierrea na to pa je nakon njegove žalbe i Marie Curie nominirana te je naposljetku postala prva žena koja je osvojila prestižnu nagradu.

Tri godine kasnije Pierre umire u saobraćajnoj nesreći. Marie nastavlja sama odgajati njihove kćerkice Eve i Irene, a istodobno nastavlja jačati svoju poziciju u svijetu nauke i 1911. godine osvaja drugu Nobelovu nagradu, ovaj put za hemiju.

U međuvremenu odlučila je ovjekovječiti život svog supruga na papiru pa je sama napisala njegovu biografiju pod jednostavnim nazivom “Pierre Curie”. Nedugo nakon toga odlazi natrag u rodnu Poljsku kako bi sudjelovala u polaganju temelja za institut koji danas nosi njeno ime.

Umrla je 4. juli 1934. godine od posljedica aplastične anemije koja je vjerojatno nastala zbog duge izloženosti radijaciji.

Marie Curie danas slavimo kao jednu od najvažnijih naučnica svih vremena i ikonu feminizma zbog koje se generacije djevojčica usude sanjati velike snove.

(Zadovoljna.hr)