Šest načina za brzi oporavak tijela nakon vježbanja

Young fitness female exercise with kettle bell. Mixed race woman doing crossfit workout on grey background. Kettlebell swing.
Kvalitetan trening uglavnom podrazumijeva i neke ne tako ugodne fizičke posljedice dan poslije, no postoje načini uz koje bol u mišićima možete minimizirati

Kada konačno odlučimo krenuti s treninzima, uglavnom se dogodi da se prvo šokiramo težinom samih vježbi, a zatim i bolovima u mišićima te otežanim kretanjem u danima koji slijede. Neki će odustati već nakon prvog takvog iskustva, no istina je da ove posljedice dolaze kao nusproizvod vježbanja i jednostavno znače da je tijelo započeo proces prilagodbe na svojevrsni stres kojem ga izlažemo. Drugim riječima, dobar trening ćete nužno morati osjetiti naknadno, inače riskirate da trenirate ispod svojih mogućnosti.


Ipak, postoje načini koji će vam pomoći u tome da opisana fizička bol bude što manja. Za početak, kao i inače u životu, ključno je da se dobro naspavate i odmorite. Osjećate li se umorno nakon treninga, slobodno odspavajte dvadesetak minuta. Jedna od najpopularnijih metoda je i tuširanje hladnom vodom koja blagotvorno djeluje na oporavak mišića. Ako vam je hladna voda previše, možete se tuširati i s kombiniramo hladnom i toplom vodom.

Sljedeći savjet koji ćete čuti od mnogih trenera je zapravo vrlo logičan, a radi se o masaži. Raspitajte se i otiđite na doista kvalitetnu i intenzivnu masažu koja će poboljšati cirkulaciju krvi te vam pomoći da se osjećate bolje. Pružite šansu i suhom pilingu tijela, za koji će vam trebati odgovarajuća četka i nekoliko minuta vremena.

Osim što ćete učiniti uslugu svojoj koži, osigurat ćete da bolni nusprodukti vježbanja prije prođu. Odličan savjet je i hodanje nakon treninga. Ako trenirate na relativno maloj udaljenosti od kuće, svaki put idite pješice i vidjet ćete da ćete se osjećati bolje. I za kraj, zlatno pravilo hidratizacije vrijedi i u ovoj priči. Ne zaboravite unositi dovoljnu količinu vode, budući da ona vašem organizmu treba za normalno funkcioniranje.

(buro247.hr)