Pet pića koja debljaju

Već sve ptice na grani znaju da je potrebno izbjegavati gazirana pića, koja ne samo da su nezdrava nego su i puna šećera, a znamo kako to na koncu utječe na kilograme. Problem kod pića leži u tome što nismo svjesni njihove količine kalorija. Nekako se tekućina uvijek čini bezazlenija od velikog hamburgera i porcije krompirića…

Osvijestili smo da gazirana pića izbjegavamo ili pijemo samo za posebne prigode. Svjesni smo i da alkoholna pića negativno utječu na našu liniju. No, iznenadit ćete se da i druga pića koja rado konzumiramo su sve samo ne light. Naravno, niko ne kaže da ih trebate potpuno izbjegavati, ali dobro je biti svjestan šta sve unosimo u toj jednoj čaši.

Posebne vrste kafa

Posljednjih godina kafa je evaluirala od one s toplim ili hladnim mlijekom, a u tome prednjači američki lanac Starbucks čija ponuda se često čini nevjerojatnom. Nevjerojatno se čine i kalorije koje su prisutne u pojedinim vrstama kafe. No, ne nudi samo Starbucks kalorične kafe. Primjerice, ledena kafa koju možete kupiti na policama trgovina, može sadržavati preko 24 grama šećera po porciji, a raznorazna frappuccina čak do 500 kalorija po šoljici. Vratite se počecima i birajte klasičnu crnu kafu koja neće ugroziti vaš dnevni unos kalorija, pogotovo ako u nju ne stavljate šećer i mlijeko.

Voćni sokovi

Bilo da pijete svježe cijeđeni sok ili onaj iz tetrapaka, voćni sokovi nisu najbolji saveznik vaše dijete. Vjerovali ili ne, često pojedini kupljeni sokovi sadrže više kalorija nego vaše najdraže gazirano piće. No, ovo ne znači da trebate prestati konzumirati voće, ono je neophodno za vaše zdravlje. Birajte uvijek svježe cijeđeni sok, u njega nikad nemojte stavljati dodatnog šećera i zadržite se na jednoj čaši.

Mlijeko

Činjenica – mlijeko u kafi i jutarnjoj kaši ili muesliju nikoga neće udebljati. No, mlijeko kao piće hoće. Naime, na mlijeko trebate gledati kao na prehrambenu namirnicu, a ne kao na piće koje će vas osvježiti i utažiti žeđ. Primjerice jedna čaša mlijeka od 200 ml sadrži 130 kalorija (ako je u pitanju mlijeko s 3,5% mliječne masti) ili 97 kalorija (mlijeko s 1,5% mliječne masti) te 10 grama šećera.

Ledeni čaj

Zamijenili ste najdraži voćni sok s ledenim čajem jer, kako i ističu, sadrži malo kalorija. Nemojte vjerovati svim reklamama i pasti na kupovne varijante ovog osvježavajućeg pića. U većini slučajeva je ledeni čaj prava kalorijska bomba. Napravite sami svoj osvježavajući ledeni čaj, bez straha koliko šećera on u sebi sadrži.

Gotovi smoothieji

Smoothieji su savršen odabir za doručak ili međuobrok koji se tako izvrsno uklapa uz brz način života. Često zbog te brzine ni ne stignemo napraviti svoj vlastiti smoothie nego posegnemo za onim iz trgovine. Ali budite oprezni, oni su obogaćeni sladilima što povećava količinu kalorija po jednoj boci. Svakako preferirajte raditi svoje vlastite smoothieje ili, ako ste u žurbi, posegnite za onima koji se rade u posebnim smoothie barovima.
(Fashion.hr)