Milica Stojaković: Blago skriveno u bakinoj retro kutiji

Za jesen biram tamnije tonove, s ponekim “uletom” bež ili bijele. Obavezan je lijep i efektan mantil, dobre i udobne čizme ili gležnjače i dobra kožna torba. Volim i lijep nakit, satove  i sunčane naočale, rado ih mijenjam uz različite kombinacije – kaže za naš magazin lijepa PR managerica kompanije m:tel

Razgovarala: Indira Delić

Foto: Muamer Kolar

Banjalučanka Milica Stojaković tri godine portparol je m:tel-a, jedne od najuspješnijih telekom kompanija u našoj zemlji. Ova harizmatična djevojka godinama se uspješno bavi marketingom i odnosima s javnošću, a imala je priliku sarađivati s različitim ustanovama i organizacijama. Okušala se u mnogim branšama, od onih koji se bave zabavnom industrijom, do rada s organizacijama, koje promoviraju nauku.

Stojaković je po profesiji socijalni radnik, a trenutno je na master studiju iz oblasti komunikologije. Za spoj ove dvije profesije, odlučila se isključivo zbog činjenice da radi u kompaniji kojoj je na prvom mjestu ulaganje u društvenu odgovornost.

Ovaj put posao smo ostavili po strani, te smo s Milicom razgovarali o neiscrpnim temama koje zanimaju svaku damu.

Moda, stil, shopping… Samo se neke od tema koje su uljepšale naše popodne, provedeno s ovom uspješnom mladom ženom.

 O Banjalučankama važi mišljenje da su najljepše žene u BiH, ko je po Vama najljepša Banjalučanka?

-Teško pitanje i to odmah na početku. Banjalučanke veoma vode računa o izgledu i veoma su dotjerane. Iskreno, ne mogu izdvojiti jednu ženu kao najljepšu. Mnoge moje kolegice iz branše, iz medija, pa čak i neke djevojke koje poznajem iz viđenja, su zaista lijepe. Svaka žena plijeni pažnju na svoj način.

 Jeste li suglasni da fizička ljepota dolazi iz unutrašnjosti?

-Apsolutno! Mislim da su unutrašnja i vanjska ljepota nerazdvojne. Samo za ljude koji su lijepi iznutra, mogu reći da su lijepi ljudi.

 Vintage komadi danas su “in”. Jeste li nešto pronašli u ormaru svoje bake ili majke što danas rado obučete?

– Da svakako, kao mlađa rado sam prepravljala mamine suknje i jakne. A od bake sam nedavno dobila na poklon punu kutiju nakita, koji je ona nosila kao djevojka, a koji i danas izgleda predivno. Čini mi se da je nekadašnja bižuterija rađena od kvalitetnijih materijala, plemenitog kamenja i veoma pažljivo se pristupalo izradi.

 Sve poslovne dame bi u ormaru trebale imati malu crnu haljinu. Šta mislite da je uz malu crnu haljinu dami još potrebno?

– Da bi outfit bio potpun, dami je svakako potrebna odgovarajuća obuća i torba. Ukusi se razlikuju, obuća može biti klasična, moderna, sportska, može biti riječ o cipelama s visokom petom, ali je veoma bitno da je kvalitetna i od prirodnih materijala, a isto tako i torba. Kvalitetno nije nužno i skupo. Živimo u dobu masovne proizvodnje i sve popularnijih outleta, tako da, uz malo snalažljivosti u shoppingu možete izgledati fantastično i s malim budžetom.

 Šta obavezno nosite na trodnevni put?

– Veliki kofer i mnoštvo stvari koje mi ne trebaju (smijeh). Ne znam se praktično spakirati, pa često nosim i stvari koje i ne obučem na putovanju. Obavezno spakiram nekoliko dnevnih i večernjih kombinacija, cipele s petom, ali i ravne cipele ili patike. S obzirom na to da je vrijeme nepredvidivo, uvijek ponesem hlače i jaknicu, čak i ako je riječ o putovanju ljeti.

 Gdje najradije kupujete odjeću?

– Tamo gdje ugledam nešto što mi se sviđa. Odjeću često kupujem na putovanjima, volim imati nešto što je malo drugačije. Najsretnija sam kada nađem nešto fantastično, a da je na sniženju. Ako mi se neki komad odjeće svidi, ponekad ću potrošiti i mnogo više novca nego što sam planirala, ali isto tako volim i outlete, ima nešto u tome da nikad ne znaš na kakve komade odjeće ćeš naići i hoće li uopšte biti tvog broja (smijeh).

 Čega u Vašem ormaru nikada nema dovoljno?

– Haljina, sakoa, farmerki, cipela. Nedavno sam se žalila prijateljici na telefon da nemam više mjesta u ormaru i da ne znam šta ću s tolikom odjećom, a nakon što sam završila razgovor ugledala sam u izlogu predivnu teget jaknu savršenog kroja. Pretpostavljate šta se sljedeće desilo?

 Koja žena sa svjetske scene Vas inspirira svojim odijevanjem?

– Inspiraciju pronalazim svugdje, ponekad u modnim trendovima, postovima modnih blogerki, kombinacijama mojih prijateljica ili pojedinačnim outfitima slavnih dama, ali ne mogu izdvojiti jednu osobu za koju mogu reći da me inspirira. Inspiraciju dobijem i u shoppingu. Dešava mi se da ugledam neki komad odjeće i oko njega počnem “graditi” savršenu kombinaciju sa odjećom koju već imam.

 Jeste li već odabrali svoj jesenji outfit, ako jeste, opišite nam ga?

– Za jesen biram tamnije tonove, s ponekim “uletom” bež ili bijele. Obavezan je lijep i efektan mantil, dobre i udobne čizme ili gležnjače i dobra kožna torba. Volim i lijep nakit, satove  i sunčane naočale, rado ih mijenjam uz različite kombinacije.

 Parfem po kojem Vas svi prepoznaju?

– Postoji više parfema koje volim i kojima se vraćam, a volim i da isprobavam nove note. Trenutno mirišem na provjereni klasik, Chanelov „Coco Mademoiselle“.

 Koji make up trik ste naučili od svoje majke?

– Moja majka je izrazito lijepa žena i zaista se rijetko šminka, stavi malo pudera i maskaru i spremna je. Prije će se desiti da ja nju naučim neki make up trik.

Kako izgleda Vaš poslovni make up look?

-Ne šminkam se mnogo napadno, ali sve je tu, puder, karmin, rumenilo, sjena za oči, ajlajner, maskara… Suština je sakriti sitne nedostatke, istaknuti prednosti, ali ostati u  granicama pristojnosti i urednosti koju nalaže dnevna poslovna šminka.

 Inteligencija i sposobnost

 Komplimentirate li lijepim i dotjeranim ženama?

-Mislim da svi vole da čuju kompliment na svoj račun, naravno ako je iskren. Često dajem komplimente ljudima oko sebe, bez obzira da li je riječ o fizičkoj ljepoti, novim cipelama ili nekom odjevnom predmetu ili kada urade nešto vrijedno pažnje. Smatram da je ipak ultimativni kompliment kada neko spozna nečiju inteligenciju i sposobnost da dobro obavi neki zadatak.