“Audicija” vratila Sarajlije u bolja vremena

Sinoć (05.10.) u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić”, nakon 28 godina, odigrana je kultna predstava “Audicija”. Glumci Admir Glamočak, Senad Bašić, Emir Hadžihafizbegović, Saša Petrović, Mladen Nelević, Jasmin Geljo i Željko Ninčić oduševili su publiku, koja ih je dočekala gromoglasnim aplauzom

Dvorana “Mirza Delibašić bila je popunjena do zadnjeg mjesta, a naši glumci izvodili su kako stare, a tako i nove skečeve.
Sam izlazak na scenu, ovih vrsnih profesionalaca, sve prisutne vratio je u neka bolja vremena…

Podsjećanja radi, “Audicija” je kultna predstava nastala u decembru 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, prvi put izvedena na Otvorenoj sceni OBALA.

Samo nekoliko godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove “skica za lik i imitacija”, uz pomoć profesora Emira Kusturice i Bore Stjepanovića, dolaze do predstave koja će postati popularna pod imenom “Audicija”.

Tadašnji studenti Željko Ninčić, Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Saša Petrović, Jasmin Geljo, Željko Kecojević, Senad Bašić, Branko Đurić i Mladen Nelević, postaju imena koja zna cijela bivša Jugoslavija. Svoju predstavu izvode više stotina puta, a ostaje zabilježeno da u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bivaju dugi nekoliko stotina metara. Jedini scenski projekat koji je doživio ex-Yu turneju. Predstavu je pregledalo cc 2,5 miliona ljudi.