U Sarajevu promovirana knjiga «I prljavo i plavo» Adriane Kuči: Roman koji se ne ispušta iz ruku do samoga kraja

Jučer je u Sarajevu, u prostoru strEAT art restorana Superfood, promovirana knjiga «I prljavo i plavo» spisateljice Adriane Kuči. Roman je izdat pod okriljem slovenačke izdavačke kuće «Nobis» početkom godine, a prvu premijeru u rodnom gradu autorice je imao na proljetnom Festivalu knjige ove godine

U emotivnoj i toploj atmosferi promocije, Adriana je govorila o procesu sazrijevanja romana i svojoj opčinjenosti Bliskim Istokom gdje je boravila izvjestan period i u koji je, zapravo, smještena okosnica radnje. «I prljavo i plavo» je neobična priča u čijem središtu je Irena, naizgled sasvim obična i, reklo bi se, pomalo dosadna žena, Slovenka, udata za Irca Marca, uposlenika UN-a, sa kojim dolazi u Tiberijas na mirovnu misiju, zajedno sa njihovim djetetom Liamom.

Recenzent knjige, dr. Alan Pejković, je napisao u uvodu recenzije: «U moru post jugoslovenskih romana koji se, na različite načine, bave balkanskim ratovima ’90-ih, ili njihovim pogubnim posljedicama na društva nastala na temeljima loše funkcionirajuće novostečene demokratije sa okusom nacionalizma, prilično je osvježavajuće naići na roman koji nema nikakve veze sa ponavljajućim sukobima balkanskih etnija na koje nas svakodnevno podsjećaju portali i drugi mediji tog područja.»

Novinarka FTV Tamara Sučić, jedna od Adrianinih najbližih prijateljica, je okupljenima rekla da je sadržaj doživjela emotivno i – subjektivno. «U svakom sam trenutku čitanja bila apsolutno svjesna Adrianinih emocija kao tkiva romana, jer smo većinu sadržaja u stvarnom vremenu razmjenjivale u porukama», rekla je Tamara na promociji.

Žanrovski gledano, radi se o hibridnoj formi romana koja kombinuje roman o ljudskim odnosima sa nekom vrstom Bildungsromana, vrste romana koji se bavi razvojem i naobrazbom protagoniste/protagonistice sve do dostizanja životne emocionalne i mentalne zrelosti, pojašnjava strukturu romana Pejković, i naglašava autoričin fantastični narativ i umještnost u pisanju dijaloga.

Adriana Kuči je rođena i odrasla u Sarajevu. Posljednjih dvanaest godina živi i radi u Sloveniji, od toga je nekoliko godina provela i na Bliskom istoku. “I prljavo i plavo” je njena druga knjiga, a prvi roman.