Oliver Baussan: Student iz Provanse osnivač je brenda L’OCCITANE

Jednom davno postojao je mladi 23-godišnji student Olivier Bausan, čiji je jedini imetak na svijetu bio stari kombi. Kod kuće, u Provansi, počeo je eksperimentirati sa šamponima, na osnovu svog znanja s biljkama. Koristio je eterična ulja i pravio šampone, koje je poslije prodavao na lokalnim tržnicama. Tako je 1976. godine rođen L’Occitane

Nedugo poslije otvorena je prva laboratorija, prve formule, prve bočice i iste te ’79. godine i prva prodavnica. Nakon što je prodao prve proizvode, Olivier shvaća da treba svom brendu dati odgovarajući prostor i osoblje koje je obučeno za prirodnu i autentičnu njegu ljepote. Deset godina kasnije, kompanija ima stotinu uposlenika. 20 godina kasnije, 900 prodavnica širom svijeta.

Nastavak tradicije

U svakoj fazi, brend je rastao zahvaljujući sretnom sklopu okolnosti. Olivije Bausan je 1980. godine prolazio kroz bivšu fabriku sapuna Marseille I upoznao penzionisanog vlasnika. Stari proizvođač sapuna odlučio je da mu pokloni opremu i da podijeli s njim svoje znanje. U to vrijeme, sapun Lux je bio veoma popularan u Francuskoj i tada je Olivier postao nasljednik tradicije koja je izumirala. Bio je njegov red da je nastavi.

Nekoliko godina kasnije, Olivier je prešao Sredozemno more i otkrio tradicionalnu izradu Karite putera u Burkini Faso. Potom je započeo partnerstvo s lokalnim ženama. Danas L’Occitane radi s više od 17.000 žena. Uloga prenošenja vještine i kulture je najbitnija u ovoj razmjeni između sjevera i juga. Ovo je jedan od načina na koji brend pronalazi svoj „raison d’etre“ i Oliver svoj zanat.

Fondacija i dobrotvorni projekti

Konačno, početkom devedesetih, L’Occitane je trebalo da poveća svoj kapital, da bi nastavio da se širi i raste. Bio mu je potreban neko ko bi znao kako da ga prenese, bez kompromisa, sa svim istim vrijednostima koje ovaj brend njeguje od svog osnivanja. Tada Olivier upoznaje Renoilda Geigera. Ovaj poduzetnik s iskustvom u kozmetičkoj industriji, pristaje da se pridruži L’Occitanu, te 1996. godine postaje direktor.

„Sanjao sam da sam kupio prvu spravu za destilaciju, po cijeni jednog kilograma bakra, kako bih destilirao svoju prvu žetvu. Sanjao sam da ću promijeniti svijet dok sam boravio na Mediteranu. Isporučivao sam na točkovima svoje proizvode s esencijalnim uljima. Dobro je išlo, radio sam dobro. U doba kada je vladala hemijska industrija, učili smo jezik biljaka. Život je bio ubrzan. Firma je rasla i mijenjala se, ali ljubav i obaveza prema očuvanju prirode su ostale iste. Istraživački laboratorij je referenca u ovom polju. L’Occitane svakom novom žetvom predstavlja pobjedu obrtničkih zanata…

Olivier Baussan, sada manjinski akcionar, može posvetiti više vremena Fondacijama L’Occitana, nastalih 2006. godine. Kao član upravnog odbora radi na konsolidaciji svih dobrotvornih projekata u koje je uključena Fondacija. Godine 2013. postao je predsjednik Fondacije za konzervaciju Lavande u Provansi. Aktivno ulaže u istraživačke programe koji rade na pronalaženju „zelenih“ rješenja za zaštitu Lavande, istinskog zlata Provanse.