Alma Hadžimulić-Bajić: Žena treba biti žena i istaći ono što je najljepše na njoj

Naša lijepa sagovornica dokaz je da rizik u životu, vjera u sebe i velika količina ljubavi prema poslu krči put do uspjeha. U Ambasadi Republike Češke, Alma je počela raditi u njenim dvadesetim godinama i s ponosom ističe kako je svoja početna i značajna poslovna iskustva stekla kroz rad u Ambasadi…

Razgovarala: Luna Petrinić

Foto: Edvin Kalić

Prošla je skoro sve sektore za vrijeme svog radnog odnosa – od konzularnog i kulturnog sektora do kabineta ambasadora, protokola ambasade i organizacija posjeta visokih zvaničnih delegacija Vlade Češke Republike. „Izuzetno sam ponosna na posao kojim sam se bavila i zahvalna na pruženoj šansi koju sam dobila. Veliki izazov je bio raditi u takvom okruženju“ – otvoreno priznaje. Ambasadu je napustila nakon dvadeset godina rada, u oktobru prošle godine, kada je aktivno počela raditi na realizaciji projekta SkinCare Clinic.

Koliko je značila ta poslovna promjena za Vas i kako ste se odlučili za istu? Da li je bilo nekih dilema i dvojbi?

– Kroz cijeli svoj radni vijek trudila sam se poslu pristupati predano i odgovorno, ne gledajući pri tome na radno vrijeme i pružajući svoj maksimum. U tom smislu promjene i nema; ono što je sada drugačije jeste dodatni nivo odgovornosti, jer ste sada odgovorni apsolutno za sve. Najveća podrška u cijelom procesu stvaranja ovakvog koncepta je moj suprug Vedran, koji je zahvaljujući bogatom iskustvu u privatnom biznisu, olakšao svaku moju dvojbu. Sve je puno lakše ako imate s kim podijeliti poslovni izazov, svaku nedoumicu koja se postavlja pred vas I veliko hvala mu za to.

Kako ste razvili ideju o otvaranju nove klinike s jedinstvenim konceptom koja nikada nije bila na našem području? Da li je to bio riskantan potez za Vas ili ste bili sigurni u svoju odluku?

– Iako sam oduvijek znala da ću nekad pokrenuti privatni biznis, to ne bih uspjela bez poslovnog partnera i prijatelja Vladimira i Tamare i svog supruga, naravno. Zajedno smo radili na detaljnoj razradi koncepta medicinsko-estetskog centra SkinCare Clinic, s jasnom namjerom: da Sarajevu i Bosni i Hercegovini ponudimo nešto što postoji u zemljama regije odnosno Evrope. Svaki poslovni projekt nosi određenu dozu rizika, posebno u našoj zemlji gdje puno stvari nije “posloženo” na način koji odgovara pokretanju i razvoju privatnog biznisa. Svakodnevno se susrećete s bezbroj prepreka: od onih najbanalnijih do onih zbog kojih ne spavate noćima. Potom tražite način da riješite sve probleme i stvorite zdravo poslovno okruženje. A ako to uspijete – sve ostalo je nadogradnja.

Mislite li da se Vaša karijera odvijala baš onako kako je trebala ili biste nešto promijenili da možete vratiti vrijeme?

 

– Uvijek ističem, “da se ponovo rodim, sve bih isto”! Mislim da, kada u jednom trenutku i u nekim zrelijim godinama, podvučete crtu i kažete sebi da biste sve isto uradili vaš život je ispunjen i vi ste ostvarena žena.

Kada ste odlučili pokrenuti svoj biznis i poduzeti tako velik i hrabar korak, da li ste se susretali s diskriminacijama, jer ste žena?

– Apsolutno ne! Posljednjih desetljeća svjedočimo postepenom porastu važnosti žene u poslovnom svijetu. Mi, žene, imamo poseban stil upravljanja i mogućnost istovremenog obavljanja više zadataka, senzibilnije smo, imamo izraženije komunikacijske vještine i «ono nešto» što nas čini tako posebnim.

Šta je bila najveća motivacija koja je imala ovako pozitivan efekt na Vašu karijeru?

– Ljubav prema rodnom gradu! Zašto Sarajevo ne može imati nešto jednostavno, lijepo, pristupačno i naše?! Ovakav koncept u zemljama okruženja i Evrope postoji godinama, te vjerujem da je došlo vrijeme da mi, koji volimo ovaj grad i živimo u njemu pružimo ono što treba da ima svaka metropola, a ne da imamo na desetine drugorazrednih salona, ordinacija, prodavnica mješovite robe, odjeće I obuće – jednom riječju: svaštara.

Koje beauty tretmane preferirate I preporučujete? Koliko često odlazite na iste?

– Dobro i kvalitetno čišćenje lica je temelj i početak svakog beauty tretmana, potom kvalitetna hidratacija kože i prateća kućna njega. Na tretmane odlazim koliko uspijem od vremena i slobodnih termina. Često se šalim sa svojim kolegicama i kažem da ću otići negdje na drugo mjesto jer nikada nemaju vremena za mene (smijeh).
 

Anti-age tretman koji biste savjetovali svakome?

– Facelift je neprevaziđeni tretman, koji bih savjetovala svakome ko ima više od 35 godina, kao i mezoterapiju. To su dva, ubjedljivo najbolja anti-age neinvazivna tretmana. Preporučila bih i korištenje vrhunske dermo kozmetike SkinCeuticals i Skeyndor,koja daje fantastične rezultate kako u profesionalnoj tako i u kućnoj njezi.

Beauty rutina koju ne propuštate?

– Čišćenje lice! Nikada, ali nikada, nisam zaspala sa šminkom na licu. Mada, moram priznati da dobra čašica priče s mojim prijateljima vraća sjaj u očima i kada sam najumornija. To mi je jedna od najdražih beauty rutina.

Tri najbolja savjeta protiv starenja?

– Starenje je prirodan proces i ne može se zaustaviti. Možemo ga samo prilično usporiti, ako vodimo računa o svom licu i tijelu. Prije svega potrebno je prepoloviti sunčanje (i prirodno i vještačko odnosno korištenje solarija), koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom, hidrirati maksimalno svoju kožu i… uživati u zrelim godinama, družiti se s ljudima koji vam odgovaraju i daju vam pozitivnu energiju, raditi posao koji se doista voli, smijati se. Uživati u životu!
Kada je riječ o njezi kože, na koji način je sprovodite?

– Topao tuš ujutru, topao tuš navečer ako ima vode (smijeh), kvalitetno mlijeko za tijelo, na lice antioksidansi i dobra hidratacijska krema i san. Ništa ne donosi svježinu licu kao dobar san.
Smatrate li da ljepota žene zapravo dolazi iznutra?

– Naravno! Ne postoje ružne žene. Postoje samo nezadovoljne žene. Nema te šminke koja može pomoći ako si iznutra nezadovoljan.
Na čemu je bazirana Vaša poslovna make-up rutina?

 

– Vrlo malo se šminkam, zapravo. Koristim lagane hidratacijske losione u boji, malo rumenila, maskaru i sjaj za usne.
Kako treba izgledati uspješna poslovna žena?

 

– Svaka žena bi trebala biti njegovana žena i nije bitno da li je poslovna ili domaćica. Žena treba biti žena i istaći ono što je najljepše na njoj.

Šta se sve pod „obavezno“ nalazi u Vašoj torbici?

 

– Pod “obavezno” moram imati kremu za ruke i lip gloss.

S obzirom na to da ste vlasnica Skin Care klinike, smatrate li da žena treba zadržati svoju prirodnu ljepotu bez obzira na vrijeme ili iskoristiti „blagodati“ savremenog doba koje nam nudi proizvode za sprečavanje starenja?

– I jedno i drugo. Apsolutni sam pobornik estetske medicine i smatram da svaka žena u određenom vremenskom periodu treba iskoristiti blagodati neinvazivnih metoda, ali samo ako će je to učiniti sretnijom. Ja još uvijek nisam ništa radila, sretna sam u svojoj koži i zadovoljna sobom, ali to ne znači da to neću uraditi. Zašto se ne bih osvježila s par mililitara hijaluronske kiseline ili jednim malim baby botoxom.