Krivci za manjak koncentracije: Predmeti koje bismo trebali eliminirati s radnog stola

Morate obaviti važan posao, ali nikako se ne možete koncentrirati na izvršavanje svoje obaveze? U tom slučaju obratite pažnju na svoju okolinu

Kada se moramo fokusirati na neki važan posao, najpotrebniji su nam mir i tišina. Međutim, prema mišljenju njemačkih naučnika, za uspješne radne rezultate jednako je važno uredno radno okruženje, a posebno radni stol.

Margit Ahrens iz Njemačke organizacije za vježbanje memorije i koncentracije kaže da je vrlo važno radno okruženje održavati urednim, a to se prije svega odnosi na radni stol s kojeg treba skloniti sve predmete koji nam odvlače pozornost i stvaraju buku.

Naučnica savjetuje da pokušamo ustanoviti šta nam iz okoline najčešće odvlači pažnju tokom posla ili učenja te eliminirati ili smanjiti utjecaj takvih faktora.

Na primjer, ako vam prilikom učenja pažnju najviše odvlači računar, treba ga ugasiti, a isti je slučaj s muzikom ili TV-om. Svaku vrstu buke treba svesti na minimum.

-Posebnu opasnost za odvlačenje pažnju predstavlja mobitel prepun raznih sadržaja zbog kojih dolazi do fluktuacije pažnje. Stalna briga da ćemo nešto propustiti utječe na to da smo fokusirani na uređaj umjesto na vlastitu produktivnost – kazala je Ahrens.

Treba povesti računa i o dijelu dana u kojem nam je razina koncentracija najveća. Većina ljudi najbolje se na rad usredotočuje ujutro. U tom slučaju nikada ne odgađajte teške zadatke ili pregovore i obavite ih prije ručka – kaže naučnica

Svu oni koji imaju problema s koncentracijom nikako ne bi trebali raditi istovremeno više stvari, uprkos tome što je multitasking gotovo nužan. Odrađivanje više stvari odjednom znatno smanjuje našu koncentraciju.

Umjesto obavljanja zadaća, treba odrediti prioritete i rješavati ih posebno jer ćemo tako zapravo višestruku smanjiti vrijeme potrebno za njihovo izvršavanje. Na ovaj se način najčešće višestruko smanjuje vrijeme potrebno za njihovo izvršavanje.

Za maksimalnu koncentraciju, nemojte zaboraviti dobro prozračiti prostor u kojem boravite jer ćete zbog nedostatka zraka znatno lošije odraditi svoje obaveze.

(Zadovoljna.hr)