Znakovi koji otkrivaju toksine u tijelu

Home » Znakovi koji otkrivaju toksine u tijelu
Bolesti započinju u crijevima, a u čovjeku se nakupi 15 kilograma toksičnog otpada, procijenili su stručnjaci. Njih bi trebalo izbaciti iz organizma kako bi se spriječile bolesti

Stručnjaci su izračunali da prosječan čovjek do svoje 70. godine pojede čak 100 tona različite hrane i popije oko 40.000 litara tekućine, od čega barem petinu čine namirnice koje naš organizam ne može probaviti, niti iskoristiti kao energiju već predstavljaju otpad koji se nakuplja u organizmu.

Višak šećera, rafinirane žitarice, pržena i masna hrana, alkohol i kofein, prerađene namirnice s dodatkom niza hemikalija za produženje vijeka trajanja i pojačavanje okusa, fast food, suha hrana koja ne sadrži dovoljno vlakana, pa čak i sirove namirnice koje organizam inače teško probavlja, samo su dio popisa namirnica koje opterećuju organizam.
Sve to treba povezati s činjenicom da mnogi piju premalo vode, koja je važna za probavu, razmjenu tvari i izbacivanje toksina iz organizma, kao i s navikom da se hranimo neredovno, odnosno preskačemo obroke, što može biti razlog za usporavanje metabolizma.

Stoga ne čudi procjena da se tokom svih tih godina u crijevima akumulira oko 15 kilograma toksičnog otpada, koji treba izbaciti iz organizma, kako ne bi potaknuo razvoj bolesti. Još je Hipokrat govorio da ‘sve bolesti započinju u crijevima’, što danas podržavaju brojni liječnici i nutricionisti, nakon što su brojna znanstvena istraživanja pokazala da oslabljene stijenke crijeva mogu dovesti do toga da mikrobi, otrovi i neprobavljena hrana iscure u krvotok i izazovu upalne procese.

Danas se, na primjer, dobro zna da slaba i propusna crijeva mogu izazvati probavne smetnje, nadutost, plinove i proljeve te autoimunih poremećaja, kao što su alergije, astma i artritis, ali i mentalnih blokada, raznih upalnih stanja kože (ekcemi i akne), pa i mnogih ozbiljnijih problema. Tako dugotrajna konzumacija masne i teško probavljive hrane, s previše šećera, kao i previše alkohola, mogu dovesti do bolesti jetre poznate pod nazivom masna jetra, kao i do pojave žučnih kamenaca.

Problemi s jetrom mogu dovesti do čestih mučnina i povraćanja, bolova u području trbuha, taloženja masnoća oko struka, pa i do problema s kožom – od svrbeža, do promjene boje kože, odnosno karakterističnog žućkastog tena. Toksini u organizmu mogu dovesti i do pojave sindroma policističnih jajnika, do problema u radu štitnjače, kao i do kronične bubrežne bolesti.

Ovo su najčešći znakovi da vam je tijelo puno toksina:

1. AKNE I LOŠ TEN

Prehrana u kojoj prevladavaju prerađene hrane, kao što su salame, umaci, gotovi obroci i slično, te namirnice s dodanim šećerima, mogu izazvati upalne procese na koži koji se često očituju kao umorna koža puna nečistoća i akni. Uz promjenu prehrane pripazite i na njegu lica: Vodite računa da je jastučnica na kojoj spavate čista te pronađite neko sredstvo za pranje kože s odgovarajućim pH.

2. HRONIČNI UMOR I SMUŠENOST

Hronični umor i nedostatak koncentracije su siguran znak da je vaš organizam preopterećen toksinima. Ako se ujutro teško budite, ili ste tokom dana toliko pospani da vam se čini da vam glava pada, iako ste noću odspavali dovoljno dugo, to je tipičan znak da u organizmu prevladava kiselost te da vam je potreban detoks. Ako ovo stanje zanemarite, može dovesti do ozbiljnih poremećaja u organizmu.
(24sata.hr)