Pet grešaka zbog kojih nam gležnjače i čizme izgledaju loše

Da bismo uživali u lijepim cipelama, trebamo ih redovno održavati. U hladnijim mjesecima gležnjače i čizme izložene su vjetru, kiši i blatu, pa treba uložiti dodatni napor da izgledaju očuvano. Ovo su najčešće greške zbog kojih nam gležnjače tako ne izgledaju

1. Guramo ih u ormarić za cipele

Teško je biti organiziran i uredan ako smo ograničeni prostorom, no nije nemoguće. Nemarno odbacivanje gležnjača ili guranje u prenatrpan ormarić moglo bi trajno promijeniti njihov oblik te ih tako nagrditi. Nakon skidanja u cipele je potrebno staviti zgužvani papir koji će održati konture modela, a cipele valja staviti u uspravan položaj.

2. Ne osušimo ih dovoljno

Mokre gležnjače usljed jesenjih kiša svakodnevna su pojava. No ako mokre cipele pokušamo ugurati u ormarić, promijenit ćemo im oblik, a njihovo pohranjivanje u zatvoren i skučen prostor moglo bi izazvati neugodne mirise u njima. Obavezno ih posušite prije spremanja i pazite gdje ih stavljate.

3. Nosimo ih svaki dan

Ako želite izbjeći pretjerano rastezanje cipela te izlizivanje potpetica, nosite gležnjače svaki drugi dan u kombinaciji s još jednim parom. Na taj način moći će se osušiti do kraja te spasiti od razvoja neugodnih mirisa u njima.

4. Zaboravljamo na zaštitni sprej

Kao što je važno zaštiti kožu tijela od vanjskih utjecaja odgovarajućom kremom, tako je prevencija važna i kod održavanja gležnjača i čizmica! Tretirajte ih sprejevima za zaštitu od kiše, a pogotovo ako je riječ o modelima od brušene kože. Ne zaboravite ih redovito mazati sredstvima za čišćenje i laštenje.

5. Spremimo ih prljave

Gležnjače i cipele potrajat će duže ako ih održavamo tokom cijele godine. Nikako na kraju sezone ne biste smjeli spremiti cipele s mrljama od kiše i blata (nikad ih ne uranjajte cijele u vodu, već ih čistite krpicom i deterdžentom), a poželjno bi bilo povremeno ih osvježiti zaštitnim sprejem, čak i ako ih ne planirate nositi. Kada čizme i gležnjače počnu gubiti svoj sjaj i oblik, teško ćete ih vratiti u prvobitno stanje.

(Zadovoljna.hr)