Pet prirodnih boraca protiv iritantne bolesti zubi

Home » Pet prirodnih boraca protiv iritantne bolesti zubi
U usnoj šupljini se nalazi veliki broj bakterija koje mogu uzrokovati razne bolesti, među kojima je i paradontoza. Riječ je o hroničnoj infekciji zubnog mesa i čeljusne kosti koja može dovesti i do ispadanja zuba. Donosimo pet prirodnih boraca protiv neugodnih simptoma paradontoze i gingivitisa

Istraživanje je potvrdilo kako od ove bolesti boluje čak 30 posto odraslih osoba, a ako se ne primijeti i liječi na vrijeme može uzrokovati ispadanje zubi.

Prva faza ove bolesti dolazi u obliku gingivitisa – upale desni što se, ako se ne liječi, može pretvoriti u paradontitis.

Uzroci paradontoze:

  • Genetika (ako u obitelj postoji povijest bolesti)
  •  Hormoni (često kod adolescenata)
  •  Bakterije (slaba higijena usne šupljine)

Liječenje paradontoze:

– Osjetite li neke od simptoma potrebno je dogovoriti pregled kod stomatologa i čim prije krenuti s liječenjem.

– Kako biste spriječili razvoj bolesti, stomatolozi trebaju mehanički ukloniti tvrde i meke naslage oko zuba koje se rade nakupljanjem sline i kamenca.
– Vrlo je važno pojačati oralnu higijenu, što znači duže četkanje zubi posebnom pastom za paradontozu i to barem dva puta dnevno.

Kućni  lijekovi protiv simptoma paradentoze

Priroda je oduvijek bila naš najbolji saveznik u borbi protiv brojnih bolesti. I u ovom slučaju postoje kućni prirodni lijekovi koji mogu pomoći oko neugodnih simptoma paradentoze.

Nakon što stomatolog očisti zube i zubno meso od tvrdih i mekih naslaga, kako bi ublažili ili uklonili simptome gingivitisa, pomoć potražite u ovim namirnicama:

1. ČEŠNJAK – češnjak ima snažna protuupalna svojstva te pomaže kod oteklih, crvenih i upaljenih desni.Izgrizite i žvačite češanj češnjaka te ga ispljunite ili progutajte.

2. ALOA VERA GEL – ova biljka umiruje i hladi te je dobra za otečene desni. Na prst stavite malo gela te njime istrljajte desni. Nemojte ga ispirati.

3. SODA BIKARBONA – djeluje protiv gljivica (kandide) koja se često pojavljuje kod gingivitisa i paradontoze. Kašičicu sode bikarbone stavite u mlaku vodu te otopinom grgljajte usta i dobro isperite usnu šupljinu te ispljunite.

4. ČAJ OD KADULJE – jedan od najstarijih i najpoznatijih narodnih recepata koji djeluje protuupalno. Napravite jači čaj te, kada se malo ohladi grgljajte i dobro isperite usnu šupljinu te ispljunite.

5. VITAMIN C – putem voća (citrusa, kivija, bobičastog voća…) i povrća (paprike, rajčice, špinata..)

(Zadovoljna. hr)