Koliko dugo smijemo uzimati tablete protiv bolova?

Tablete protiv bolova često uzimamo olako, ne razmišljajući o njihovu utjecaju na organizam

Kada govorimo o tabletama protiv bolova, posebno je važno istaknuti one prodajne, koje svatko može kupiti u apotekama.

Najprodavaniji su ibuprofen (neofen, nurofen, ibustar, spidifen itd.), paracetamol (lekadol, lupocet, plicet itd.), naproksen natrij (nalgesin) i kombinacija paracetamola, propifenazona, kofeina i kodeina (caffetin i plivadon).

KRIVA DOZA I SUBJEKTIVAN DOJAM BOLA

Kod lijekova protiv bolova najvažnije je odrediti dozu. Ona se računa prema tjelesnoj težini osobe kojoj je lijek namijenjen i u većini se slučajeva, nažalost, ‘ne pogodi’. A ne možemo zanemariti ni ulogu bola koji je subjektivan simptom.

Bol je za svakoga individualan osjećaj te se tako mora liječiti i svaki pacijent – individualno.
Ti lijekovi nisu ‘pametni’ i ne znaju tačno što vas boli, već različitim mehanizmima djeluju na centar za bol i time sprečavaju neugodan osjećaj.
Isto tako, većina tih lijekova nema samo analgetsko djelovanje, već djeluje kao i protiv temperature i upala
.

KADA I KAKO DOLAZI DO NAVIKAVANJA?

Kao i kod svega što se uzima duže, može doći kod navikavanja. Nakon nekog vremena tablete slabije djeluju na bol te su nam potrebne veće doze.

U nekim slučajevima dolazi do navikavanja na sastavnicu lijeka (kodein kod caffetina i plivadona) – kod takvih lijekova na kutiji je jasno istaknuto da se ne smiju uzimati dulje od 3 dana.

U nekim pak drugim slučajevima receptorima je nedostatna doza koju uzimamo te ju je nakon nekog vremena potrebno povećavati sve više i više.

Kada govorim o dužem vremenskom periodu, mislim na više mjeseci, pa i godine, jer nakon mjesec dana neće doći do nikakve prevelike promjene kod općenito zdrave osobe.

NE PRESKAČITE UPUTU U LIJEKU

Koliko god neke tablete smatrali “bezazlenima”, prije uzimanja prve doze obavezno je pročitati uputu o lijeku, gdje je u većini slučajeva navedena i preporučena dužina uzimanja.

U slučajevima kada taj podatak nije naveden u uputama, lijek se uzima do poboljšanja simptoma (ako je to glavobolja ili menstrualni bolovi, ne dulje od 10-15 dana).
Ako simptomi ne prolaze potrebno je javiti se doktoru jer bolovi mogu biti povezani s nekim drugim bolestima.

Za svaki lijek postoji maksimalna dnevna doza koja se ne smije prekoračiti.
Kod npr. prije navedenog ibuprofena to je 2400 mg, odnosno 6 tableta prodajnog neofena od 400 mg.

Naravno da postoji i cijeli niz lijekova protiv bolova koji se izdaju na recept, međutim njihov je spektar jako širok, a pacijent dobiva jasne upute za uzimanje već kod doktora ili apotekara.

(Zadovoljna. hr)