Crna boja u enterijeru

„Crna boja u unutrašnjosti nikako nije sumorna i tmurna, naprotiv, u stanju je ispuniti vaš dom promišljenim luksuzom. Zato se na samom početku ove nove 2022. odvažite i svoj dom obogatite daškom glamura u crnoj boji“

Piše: Elma Rahmanović dipl.ing,arh

“Biro 387” Sarajevo

biro387sa@gmail.com

Već pri samoj pomisli da bih klijentu mogla predložiti npr. crnu boju kuhinjskih elemenata i sama se zapitam – griješim li… Ali, bezbroj puta do sada sam se uvjerila da je to odličan potez. Naime, pojavom novih materijala i završnih obrada na materijalima za izradu namještaja – nama arhitektima otvorilo se bezbroj mogućnosti za kombiniranje, ne samo boja, već i završnih obrada, sjajnih, mat, pigmentiranih, s dubokom porom i teksturom… Pri uređenju prostora, pravilan izbor boja je pola uspjeha. Drugu polovinu čine kvalitetni materijali na tržištu dokazanih proizvođača i tim profesionalaca koji će znati da ih pretoče u remek-djelo, a vaš enterijer u oazu sklada i ukusa.

Crna boja je NEboja – koja ne reflektira nijedan dio spektra, već upija cijeli spektar u sebe i zato je doživljavamo kao izuzetno tamnu boju. Može se reći i da sve druge boje niču iz crne. Pored crne sve ostale boje djeluju znatno svjetlije i ona im je idealna suprotnost.

Ukoliko želite da crnu boju dodate na zidove u svom domu, učinite to bojeći samo jedan zid ili dio zida, kako biste ga istakli, dali mu akcent ili što je veoma čest slučaj, prostoriji dali dodatnu dimenziju dubine. Najlakše je ovu tamnu boju jednog zida kombinirati sa ostalim zidovima u neutralnim tonovima. Najčešće je to bijela, bež, te drugi topli svijetli tonovi. Ono o čemu treba voditi računa je da je prostorija s dosta prirodne svjetlosti. Crna boja može lako da istakne bilo koju arhitektonsku funkciju koje ste odabrali, ona također može da se koristi za akcentiranje.  Ovaj pristup posebno je dobar kada želite – istaći kolekciju umjetničkih radova ili fotografija koje na tamnom zidu odmah skreću pažnju.

Također, nećete pogriješiti ako odaberete namještaj u crnoj boji, pri tome vodeći računa da samo pojedini komadi budu crni ili tamni, a ostatak namještaja odabrati u svijetlim ili nekim drugim komplementarnim bojama. Možete koristiti i neke dodatke u crnoj boji, kao što su okviri za slike, zdjele, vaze i drugi ukrasi od crnog metala. Akcent se može postići i crnim metalnim postoljima klub stola ili stola za ručavanje, kojima se mogu pridružiti stolice za ručavanje ili fotelje sa crnom metalnom bazom.

Crna izgleda najbolje kada je prostor oko nje dobro organiziran, dok vam bijela i ostale neutralne nijanse omogućavaju više slobode sa ukrašavanjem. Crna podstiče suzdržan pristup prilikom dekoriranja. Crno-bijele pruge su jedan od načina da dodate zabavnu notu vašem enterijeru. Eleganciju i profinjenost možete postići i tamnim tapetama, sa reljefnom teksturom ili čak teksturom ornamenata ili cvijeća. Crna boja u dnevnoj sobi, trpezariji i kuhinji može izgledati sjajno, jer su ove sobe odlična mjesta za korištenje ove tamne boje. Za spavaću sobu, opredijelite se za tamnije nijanse sive, umjesto crne. Ukoliko u tim prostorijama ipak želite crne akcente, opredijelite se za bazu i uzglavlje kreveta ili manji noćni ormarić i lampu, ali ne preporučujem i bojenje zidova. Također, odličan vizuelni kontrast dat će crna posteljina na krevetu neutralne boje.

Definitivno ne preporučujem upotrebu crne boje za podnu keramiku, ili neke druge podove u istoj boji, kao ni ćilim ili tepih, ali isključivo iz praktičnih razloga održavanja, a nikako iz dekorativnih. Naprotiv crni tepih na sjajnom hrastovom parketu izgleda odlično.

Na našem tržištu danas je zaista veliki izbor namještaja, tehnike, materijala i dodataka u crnoj boji. Tako ćete biti u mogućnosti u svakoj prostoriji koristiti neki detalj u toj boji. Bilo da se radi o sofi, fotelji, stolu, kuhinjskim elementima, radnim površinama, sudoperu, slavinama, tuš bateriji, sanitarijama, podovima, lampama i ukrasima, apsolutno sve je dostupno.

Crna boja u unutrašnjosti nikako nije sumorna i tmurna, naprotiv, u stanju je ispuniti vaš dom promišljenim luksuzom. Zato se na samom početku ove nove 2022. odvažite i svoj dom obogatite daškom glamura u crnoj boji.