Samira Omerović: Izvrsnost u svakom segmentu poslovanja

„Kao lider na tržištu, ne samo u BiH već i široj regiji, Bosnalijek je u proteklih 70 godina izgradio poziciju pouzdanog i kvalitetnog proizvođača lijekova i medicinskih sredstava“

Samira Omerović zaposlena je u kompaniji Bosnalijek, na poziciji direktora sektora Osiguranja i kontrole kvaliteta. Na čelu je tima od oko 100 zaposlenika, čija je glavna funkcija osigurati da svaki lijek, proizveden u Bosnalijeku, u potpunosti odgovara svim zahtjevima kvaliteta.

Samira Omerović

– Za sebe nekad volim reći da sam praktično rasla zajedno s Bosnalijekom i smatram se privilegiranom što sam po završetku studija, upravo u Bosnalijeku, svoje radno iskustvo sticala na raznim pozicijama, počevši od analitičara u laboratoriji, preko voditelja odjela, specijaliste za ispitivanje lijekova do direktora sektora Kontrola kvaliteta. Na ovaj način sam, uz brojne edukacije i stručno usavršavanje, stekla neprocjenjivo iskustvo koje je bilo neophodno za odgovornosti koje sam preuzela sa ovom pozicijom. U međuvremenu je, sa organizacijskim promjenama u kompaniji i spajanjem kontrole i osiguranja kvaliteta, moje područje odgovornosti značajno uvećano, a kvalitet objedinjen u jednu organizacionu cjelinu koju ja vodim posljednjih pet godina.

 Koliko je teško biti na poziciji direktora sektora Osiguranja i kontrole kvaliteta?

– Kada radite posao koji volite i u kojem istinski uživate, onda sve situacije koje doživljavate na dnevnoj bazi ne percipirate kao teškoće, već više kao očekivane izazove koji su neminovni u ovom poslu i koji vas na koncu pokreću i održavaju u formi. Područje moje odgovornosti u Bosnalijeku su dvije funkcije, jedna je kontrola kvaliteta lijeka u svim fazama procesa proizvodnje, od kontrole kvaliteta svih supstanci koje se ugrađuju u lijek, pakovnih materijala, poluproizvoda do kontrole kvaliteta krajnjeg proizvoda, odnosno lijeka. Druga funkcija je osiguranje kvaliteta koja obuhvata malo širi koncept i jednostavno rečeno, odgovorna je za uspostavljanje i održavanje sistema kvaliteta koji obezbjeđuje da se svi poslovni procesi vezani za proizvodnju lijekova odvijaju u potpunosti u skladu sa zakonskim zahtjevima, prije svega naše zemlje, kao i regulatornim zahtjevima 22 inostrana tržišta na tri različita kontinenta na kojim smo prisutni sa našim lijekovima. Trenutno rukovodim timom od oko 100 zaposlenika za koje s ponosom mogu reći da su vrhunski profesionalci u svom poslu, izuzetno posvećeni i usmjereni na rezultat. A, rezultat i krajnji cilj je lijek vrhunskog kvaliteta, siguran, efikasan i uvijek dostupan pacijentu.

Koliko je odricanja u privatnom životu neophodno da biste kvalitetno obavljali svoj posao?

– Odricanja svakako ima, jer je ovo posao koji baš i ne tolerira striktno radno vrijeme i koji zahtijeva veliku posvećenost. Međutim, uz dobru organizaciju i timski rad, mislim da se posao i privatni život mogu uskladiti i uspješno funkcionirati.

Imate veoma impresivan CV. Za koju stavku iz CV-ja ste se morali najviše boriti?

– Ne bih to nazvala borbom, ali svakako je bilo bezbroj situacija u kojima je bilo potrebno pokazati inicijativu, prepoznati priliku i prezentirati neku ideju ili projekat i izboriti se za realizaciju. Jedan od većih profesionalnih izazova u mojoj dosadašnjoj karijeri je svakako bio projekat izgradnje novih laboratorija kontrole kvaliteta na koji sam lično veoma ponosna, jer sam imala priliku da sa projektnim timom Bosnalijeka aktivno učestvujem u svim fazama projekta, od osmišljavanja dizajna prostora, projektiranja svih potrebnih medija do nabavke, instalacije, kvalifikacije i na koncu, puštanja u rad moderno opremljenih laboratorija. Laboratorije kontrole kvaliteta Bosnalijeka, površine više od 3500 kvadratnih metara, su dizajnirane i opremljene prema svjetskim standardima, sa ciljem da zadovolje najstrožije zahtjeve farmaceutske industrije. Možda ću zvučati neskromno, ali mislim da u ovom  momentu, Bosnalijek ima najsavremenije laboratorije kontrole kvaliteta u regionu, a i šire. To svakako govori o tome koliko je Bosnalijek posvećen izvrsnosti u svakom segmentu poslovanja i takav odnos prema razvoju i ulaganju pokazuje put kojim kompanija ide u budućnost nakon već 70 godina postojanja.

Koliko ljudi imaju povjerenja prema dugogodišnjoj tradiciji koju gaji Bosnalijek i kojim biste rezultatima Vi bili zadovoljni, te ih smatrali uspješnim za prevazilaženjem krize, uzrokovane koronavirusom, – kada su u pitanju vaši proizvodi?

– Farmaceutska industrija je veoma specifična, izuzetno regulirana i prožeta potrebom za stalnim ulaganjem u kvalitet i razvoj novih proizvoda. Kao lider na tržištu, ne samo u BiH već i široj regiji, Bosnalijek je u proteklih 70 godina izgradio poziciju pouzdanog i kvalitetnog proizvođača lijekova i medicinskih sredstava. Trenutna svjetska kriza uzrokovana pandemijom, Bosnalijeku donijela je i dodatnu odgovornost koju smo kao kompanija preuzeli, a to je da osiguramo sigurno i kontinuirano snabdijevanje domaćeg tržišta svim lijekovima koje proizvodimo, što smo zahvaljujući velikom trudu svih radnika i uspjeli. Ovo smatram velikim uspjehom i sigurna sam da ćemo i u budućnosti biti u stanju odgovoriti na sve dodatne izazove.

Kada niste okupirani poslovnim obavezama – kako provodite slobodno vrijeme?

– Današnji stil života je uglavnom takav da virtuelna zamjenjuje direktnu komunikaciju i kontakt, jer htjeli mi to priznati ili ne, sve je manje vremena na raspolaganju, a sve više obaveza i ciljeva koji se postavljaju pred nas. Slobodno vrijeme je moj najdragocjeniji resurs i nastojim ga maksimalno iskoristiti za odmor i opuštanje uz rituale koji mi puno znače. Lijepo vrijeme nastojim iskoristiti za boravak u prirodi na okolnim planinama, uživam u sportskim šetnjama i druženju sa porodicom i prijateljima.

Biti dobar lider

 – Lider je neko ko inspirira, motivira, otkriva i budi potencijal u članovima svoga tima, čak i kada sami nisu svjesni tog potencijala ili talenta. Dobar lider, pored kompetentnosti koja je svakako potrebna, mora imati integritet, hrabrost i vlastitu samospoznaju, treba živjeti vrijednosti koje zastupa, jer samo tako može zadobiti povjerenje i poštovanje onih koji ga slijede. Iako, nažalost, živimo u vremenu u kojem se sve češće empatija smatra slabošću, mislim da je empatija veoma važna osobina jednog lidera, jer se upravo s njom gradi uzajamno povjerenje.