Savjeti koji slijede sigurno će pomoći

Novije gradnje najčešće nemaju projektirane ostave, jer se uglavnom teži iskoristiti svaki centimetar prostora za stambeni dio, a ako i imate ostavu u stanu ili kući, obično je to veoma mala prostorija. Zbog toga je veoma važno pravilno organizirati prostor za odlaganje i razmisliti šta treba skladištiti, a čega se treba odreći.

Skladištenje u stanu može se koristiti za skladištenje zaliha, suđa, proizvoda za čišćenje i tako dalje. Dizajn malog skladišnog prostora zahtijeva pažljivu organizaciju. Svaka stvar treba da ima svoje specifično mjesto. Ostave najčešće nisu odvojene od kuhinje, već su njen sastavni dio u obliku velikih izvlačnih elemenata ili ugradbenih ormara u koje spremamo namirnice. U nedostatku prostora u enterijeru, ostavu možete smjestiti i na terasu ili balkon. Oni koji ostavu imaju rijetko baš u svakom trenutku znaju gdje im se šta u njoj nalazi i ona je, čini se, nekako uvijek zadnja na redu za spremanje. Ali, kada je uredite, shvatit ćete kako vam ona štedi novac i vrijeme.

Izvadite sve iz ostave. Pregledajte šta ste sve nagomilali i kategorizirajte stvari. U prvi plan idu one koje najčešće koristite, za njima one koje su “aktivne” samo za vrijeme praznika i proslava.

Ostalo poklonite, ili, ako je pokvareno, bacite. Sigurno imate bar neki sokovnik koji ste dobili još kada ste se udali, ali ga niste koristili. Vjerojatno i nećete. Zato ga poklonite. Nekome sigurno treba.

Police obrišite i uredite. Možete ubaciti i neke nove, ovisno o tome koliko prostora imate, kao i košarice, kutije s kukicama i vješalicu.

Stvari vraćajte u ostavu po kategorijama ili zonama. Na najpristupačnija mjesta stavite ono što često koristite, a teže stvari, poput tegli, držite na dnu da ne biste previše opterećivali police na vrhu.

Da biste se lakše organizirali, na rubove polica, korpe i kutije, ili stvari koje se nalaze na tom mjestu, možete zalijepiti naljepnice s nazivom namirnica. Čak i ako vi znate i pamtite gdje se šta nalazi, nije ista situacija s ostalim članovima porodice, koje ćete, sigurno, nekada poslati da vam donesu nešto iz ostave.

Napravite sada listu svih namirnica u vašem sređenom špajzu. Upišite koliko čega imate, rokove trajanja, da li nešto trebate kupiti… Objesite listu na vrata i ažurirajte svake sedmice ili mjeseca prije planiranja jelovnika i izrade shopping liste.

Kada planirate ostavu, vodite računa o sljedećem:

  • Ostava ne smije biti blizu izvora topline;
  • Poželjno je da prostor bude ventiliran;
  • Planirajte rasvjetu u ostavi;
  • Police u ostavi mogu, ali ne moraju biti dekorativne;
  • Budite kreativni i police napravite sami.

Kako složiti namirnice?

Povrće poput krompira i luka držite na najhladnijem i najtamnijem mjestu vaše ostave, ali nikad blizu jedno drugog. Naime, luk upija vlagu iz krompira i brže se kvari. Bitno je i razdijeliti namirnice prema korištenju: one koje se upotrebljavaju češće trebale bi biti pri ruci, a one koje rjeđe koristite mogu se ostaviti na udaljenije mjesto. Posebno mjesto trebalo bi osigurati za boce pića. Bez sumnje, a i prema iskustvu, za pohranu namirnica u ostavi najjednostavnije rješenje su police. Postavite ih tako da svakoj polici možete prići i tako da iskoristite što više prostora. Shodno tome koliko namirnica držite police možete nanizati od poda do plafona. Donje police mogu biti šire, jer se njima lako može pristupiti. U gornjoj zoni police mogu biti uže kako bi što lakše dohvatili namirnice s njih.

Osim polica, u ostavi su dobro rješenje kukice, ladice i posebne pregrade za začine, a nije zgoreg da u ovom kutku držite i male kuhinjske uređaje za koje nemate mjesta u kuhinji.

4 dodatna savjeta za sređivanje ostave

  1. Ispraznite sve police, očistite ih i, dok je prostor još prazan, vidite trebaju li vam možda novi pomoćni elementi za skladištenje namirnica poput ladica, polica ili kutija.
  2. Bez žaljenja pobacajte sve namirnice koje ne koristite duže vrijeme ili im je istekao rok trajanja.
  3. Sortirajte hranu po kategorijama (naprimjer, konzervirana hrana, flaše i slično) i smjestite svaku vrstu na svoju policu.
  4. Sitne namirnice poput praška za pecivo, vanilinog šećera, cimeta ili kakaa smjestite u plastične prozirne kutije i stavite ih na policu.

Dobro organizirana ostava daje vam mogućnost kvalitetnijeg snalaženja u prostoru, te bolju organizaciju rada i života. Zato uredite što prije svoju ostavu i uživajte!

Piše: Elma Rahmanović, dipl. ing. arh “BIRO 387” Sarajevo