Urođeni nedostaci mogu se rano dijagnosticirati prenatalnim ultrazvukom

Prof.dr. Salih Marangoz otkriva dostignuća ACIBADEM-a u liječenju kongenitalnih ortopedskih bolesti kod djece

Urođena ortopedska oboljenja koja se trenutno dijagnosticiraju kod djece su među najozbiljnijima. To je zato što anomalije sprečavaju mališane u razvoju, pravilnom radu i normalnom životu. Često se roditelji obraćaju raznim stručnjacima koji im ne daju velike nade. No rješenja postoje i primjenjuju se samo u vrhunskim medicinskim centrima poput onih unutar grupacije bolnica ACIBADEM. Jedan od najboljih stručnjaka u svijetu za liječenje ortopedskih kongenitalnih anomalija kod djece je prof. dr. Salih Marangoz, ortopedski hirurg iz grupacije bolnica ACIBADEM. Prof. dr. Salih Marangoz studirao je u SAD -u, zajedno s najboljim ortopedskim mentorima. Danas primjenjuje ove tehnike u ACIBADEM-u i pomaže djeci da pravilno hodaju i da se ponovo smiju. U nastavku, prof. dr. Salih Marangoz daje pregled glavnih kongenitalnih anomalija koje dijagnosticira kod djece, kao i dostignuća ACIBADEM-a u liječenju ovih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Na pitanje kolike su šanse da se ti problemi otkriju prije rođenja, tokom prenatalnog pregleda, profesor Marangoz odgovara da se mnogi od ovih problema mogu dijagnosticirati tokom prenatalnog perioda, tokom temeljnih ultrazvučnih pregleda, između 16 i 20 sedmice trudnoće. On kaže kako poznaje slučajeve svojih malih pacijenata i prije njihovog rođenja. Urođeni nedostaci poput fibularne hemimelije, tibijalne hemimelije ili urođene femoralne insuficijencije mogu se rano dijagnosticirati prenatalnim ultrazvukom. Također, spina bifida može se dijagnosticirati kao rezultat povećane razine alfa fetoproteina. Deformitet stopala (eng. Clubfoot), najčešća pedijatrijska mišićno – koštana patologija, može se otkriti prenatalnim ultrazvukom. Urođena displazija kuka obično je povezana s položajem fetusa u maternici. Cerebralna paraliza javlja se tokom poroda i stoga se ne može prenatalno dijagnosticirati. Postoji još mnogo kongenitalnih stanja, ali to su najčešća.

Šta preporučujete roditeljima posebno ako neki problemi nisu očigledni?

Prof. dr. Salih Marangoz: Preporučujem porodicama koje imaju novorođenčad da ih pažljivo promatraju i prate. Postoji i potreba za pedijatrijskom medicinskom procjenom koja prati ključne trenutke rasta i razvoja. Ako se otkriju ortopedski problemi, potrebno je konsultirati dječijeg ortopedskog hirurga. U nekim slučajevima može biti potreban i dječiji neurolog koji će procijeniti ili pomoći u oporavku. Mnogo je slučajeva koji se ne dijagnosticiraju prenatalno, a porodica nema saznanja da postoje problemi sve dok se djeca ne rode, naprimjer, u slučajevima deformiteta stopala. Mnogi su šokirani kada vide nakon rođenja da je bebina noga okrenuta prema unutra. U tim slučajevima liječenje počinje za sedmicu ili 10 dana kako bi se stvorila veza između majke i djeteta.

 Kako ocjenjujete uspješnost ACIBADEM -a na području dječije ortopedske hirurgije?

Prof. dr. Salih Marangoz: ACIBADEM zdravstvena grupacija ima više od 20 godina iskustva u oblasti zdravstva, budući da je lider u oblasti privatne zdravstvene zaštite. Medicinski fakultet u sklopu grupacije osigurava vrhunsko znanje budućih ljekara. Nivo medicinske prakse uporediv je s američkim. Radim s najboljim timovima, u operacijskoj sali, u sobama za oporavak. Imam pristup najboljim tehnologijama, materijalima i opremi. Timovi su veoma dobri i posvećeni potrebama pacijenata. Zato preporučujem naše medicinske usluge pacijentima širom svijeta, preporučujem im da dođu, jer imamo najnoviju tehnologiju i vrhunsku medicinsku njegu.

ACIBADEM – 033 223 013; 035 481 275