Knjige se od davnina nazivaju „lijekom za dušu“, ali za modernu psihoterapiju to nije samo metafora. Literatura se aktivno koristi za ublažavanje simptoma mentalnih bolesti, a to se može učiniti na različite načine. Reći ćemo vam šta je biblioterapija, kome i kako pomaže.

Biblioterapija je način da se pomoću posebno odabrane literature popravi mentalno stanje osobe. Psihoterapeut, na osnovu starosti, prirode bolesti i individualnih karakteristika pacijenta, poziva ga da pročita jednu ili više knjiga. Posle toga zajedno analiziraju sadržaj, razgovaraju o djelu. Često se, kao dio takve terapije, od osobe traži da vodi dnevnik čitanja.

Žanr knjiga može biti bilo koji – od naučne fantastike do klasika. Sve zavisi od toga koji cilj terapeut i pacijent žele postići tokom liječenja. Biblioterapija se može koristiti za dijagnozu mentalnog stanja, zbog toga specijalista traži od pacijenta da pismeno analizira određena djela. Na primjer, Andersenova bajka „Ružno pače“ često se koristi za dijagnozu anksioznosti. Pored toga, terapija knjigama pomaže u poboljšanju mentalnog stanja osobe na različite načine: empatijom kada se junak suočava sa sličnim problemima; identifikovanje sa njim ili protivljenje. Literatura također pomaže da se odvrati pažnja od tužnih misli ili fizičkog bola kod hroničnih bolesti. Psihoterapeut koji se bavi biblioterapijom ima razvijene liste knjiga za pacijente sa različitim karakteristikama. Terapija knjigama nije nezavisna vrsta terapije, već se najčešće koristi u kombinaciji sa drugim tehnikama art terapije. Biblioterapija se izvodi i pojedinačno i u grupama.

Kako su ljudi došli na ideju da liječe bolesti čitanjem knjiga?

Postoje podaci da se knjige u ljekovite svrhe koriste još od antike. Pisani izvori koji su postojali prije naše ere sadrže metaforične reference o iscijeliteljskoj moći knjiga za dušu i specifične preporuke za upotrebu literature za liječenje tegoba. U srednjem vijeku su se knjige, uglavnom religijske, čitale u popravnim i medicinskim ustanovama, vjerovalo se da pomažu u suočavanju sa mentalnim i fizičkim bolestima, harpersbazaar.rs

U psihoterapiji se koriste djela različitih žanrova. Poetska biblioterapija se izdvaja kao zasebna vrsta. U pjesničkoj terapiji pjesme, slike i metafore iz njih koriste se za izražavanje i doživljavanje emocija. Kada vas druge metode sprječavaju da probijete psihološku odbranu – drugim riječima, ako vam je previše teško da direktno govorite o nečemu – terapija poezijom može vam pomoći. Ima potencijal da pomogne da razumijete kako se osoba osjeća – kaže doktor nauka, zaposlen na Univerzitetu u Floridi. Sesije pjesničke terapije odvijaju se na različite načine. Specijalista može pročitati odabranu pjesmu pacijentu ili ga zamoliti da to sam uradi. U procesu čitanja, psiholog posmatra reakciju osobe. Može pitati kakve emocije pjesničko djelo izaziva kod pacijenta, koja linija ili slika najviše rezonuje njegovom stanju. Ponekad terapeut može pozvati pacijenta da napiše pjesmu kod kuće ili odmah na sesiji.

Analiza njegovih osjećanja iz čitanja pjesme postaje za pacijenta oblik samorefleksije, a metafore mu mogu pomoći da prenese svoja osjećanja i iskustva. Pogodna je za rad sa ljudima svih starosnih grupa. Poetska terapija se koristi za različite vrste poremećaja: iskustvo gubitka, depresije, zavisnost od psihoaktivnih supstanci, samoubilačke misli i druga stanja.

Dakle, čak iako nemate mentalnih problema, čitanje knjige je odličan način da odlutate u neki drugi svijet, opustite se i obogatite svoj duh.