Goražde ponovo centar kulturnih događaja

NAKON FESTIVALA PRIJATELJSTVA “LIFE LINE FEST”, Mravinjac, 19. do 23.  augusta 2021

Izložbe, poetske večeri, muzika, welness, radionice zdrave hrane, dječiji program….

Prvi festival, Festival umjetnosti i zdravog življenja, održan je 2019. u Ajdinovićima , kad je  učestvovalo 42 izvođača iz osam zemalja svijeta, s više od 400 posjetilaca. Zbog specifičnosti situacije, 2020. i 2021. trebalo je tražiti mjesto gdje na otvorenom, veći broj ljudi može uživati u pripremljenim sadržajima.

Izbor je grad Goražde i naselje Mravinjac – jer je to naselje koje ima i kulturnu tradiciju, sa prvim izgrađenim Domom kulture i prvim Kulturno umjetničkim društvom, formiranom  poslije drugog svjetskog rata u istočnoj Bosni.

Pošto je sastavni dio života kreativost i umjetnost tako je i ove godine, uz vježbe yoge i meditacije, welnessa, dječijeg program, okosnica festivala umjetnička kolonija, i muzički program.

MUZIČKI PROGRAM

Muzički dio festa – održavat će se u večernjim satima na platou MZ Mravinjac ispred Hotela Casablanca. Nastupaju, Sunday Stories, band iz Sarajeva, grupa BELAU iz Mađarske, Vlado Podany te DJ VALIDA

POEZIJA

Jedno veče festivala, posvećeno je poeziji. Uz Yogu i meditaciju, poezija goraždanskih poeta. Gost večeri  Hadžem Hajdarević.

WELNESS

U okviru edukacije za zravo življenje bit će svakodnevne sesije:

Yoga, meditacija, refleksologija, svjesno hodanje, Tao Chi Cuan vještine, te zvučne kupke

RADIONICE ZDRAVE HRANE

Bazirane na organskoj proizvodnji goraždanskog kantona…

Učesnici i izvođači, isključivo će se hraniti veganskom hranom, spremljenom u domaćinstvima sela Mravinjac, po starim receptima.

Prošlogodišnji festival u cijelosti je bio posvećen jednom od najvećih likovnih umjetnika naše zemlje, grafičaru, EMIRU DRAGULJU, rođenom u naselju Mravnjac kod Goražda, gdje se i održava sad LIFELINE festival.

Ove godine, na UMJETNIČKOJ KOLONIJI učestvovat će slikari iz BiH, Rusije i Crne Gore, a bit će posvećena uređenju Mjesne zajednice Mravinjac i oslikavanje jednog podvožnjaka.

Cilj i misija ostaju isti: Kreiranje i godišnje održavanje unikatnog festivala koji povezuje umjetnost, kreativnost, očuvanje tradicije i čuvanje kolektivne memorije o kulturi naše zemlje, te pozitivne promijene u stilu življenja.

Festival će biti bez plastike, bez alkohola!