Bashka – čokoladna priča koja osvaja

Bashka je mali porodični obrt koji je osnovan u Sarajevu. Riječ je o  proizvodnji artisan, ručno rađene čokolade

Foto: Aida Redžepagić/Fondacija 787

Supružnici Merjem i Tarik Hamzić kreatori su malenog porodičnog obrta – Bashka, koji se bavi proizvodnjom fine ručno rađene čokolade.

Vrhunski kvalitet

O čokoladi su učili širom Evrope, a bili su dio i belgijske akademije za chocolatiere. Njihove delicije omiljene su na brojnim trpezama.

– Bashka je nastala iz dugogodišnje želje da pokrenemo nešto svoje u što će biti vrijedno uložiti moje dugogodišnje bankarsko iskustvo i stečena znanja u oblasti finansiranja i podrške bh. privredi, ali i suprugovo bogato iskustvo u velikim korporacijama za koje je radio.

Foto: Privatna arhiva

Poduzetništvo, za razliku od statusa zaposlenika, vam pruža više mogućnosti i prostora da posložite prioritete onako kako to zaista treba biti, a ne kako vam društvo kontinuirano nameće. Odlučila sam da napustim svoju zonu komfora i uplovila u 24 – satno radno vrijeme, ali i  zadovoljstvo – kaže Merjem na početku našeg razgovora.

Kvalitet i fokus na svaki detalj – nešto su oko čega nema rasprave u njihovoj radionici. Čokolade koje proizvode ne sadrže biljne i druge masnoće, već isključivo kakao puter i to je ono što ih razlikuje od većine onoga što nam se nudi na domaćem tržištu.

– Veoma nam je bitna sljedivost svih sastojaka koje koristimo u kreiranju ručno rađenih delicija, te da se tačno zna odakle dolaze. Naprimjer, osnovna sirovina koju nabavljamo je prikupljena u sklopu Cocoa Horizons inicijative. Nažalost, i danas je prisutno mnogo nejednakosti i loših uslova za farmere i osobe koje uzgajaju, beru i obrađuju kakao i kakao zrna. Naša ideja je da svi u lancu od kojih nabavljamo vrijednu sirovinu budu adekvatno nagrađeni za svoj trud. Kroz ranije pomenutu inicijativu znatno se ulaže u poboljšanje uvjeta radnika na plantažama, u jednakost spolova i podršku ženama, ali i mladim farmerima. Mi smo još uvijek veoma mali u ovom cjelokupnom lancu, ali smatramo veoma važnim – doprinos cjelokupnoj priči onoliko koliko možemo.

Inspiraciju za recepte pronalaze svuda. Zavisno od raspoloženja, sezone i rezultata degustacije kreiraju kolekcije proizvoda.

– Trenutno kao dodatke koristimo komadiće kakao zrna, posebno sušeno voće, začine, jestive latice cvijeća poput đulbešećer ruže, blanširane kalifornijske bademe, iranske pistacije, meksički orah – pekan, tucanu kahvu i drugo. Na ovaj način se trudimo da ponudimo nove okuse koji će pronaći svoj put do svačijeg nepca – kaže Merjem, te dodaje:

– Ono što je važno znati u svijetu  čokolade jeste da postoje Chocolate makers i Chocolatiers. Chocolate makers su oni koji putem posebne opreme za pečenje, mljevenje, čišćenje i temperiranje prave čokoladu from bean to bar, tj. od kakao zrna do čokolade. Chocolatieri, s druge strane, su oni koji koriste čokoladnu smjesu kao sirovinu, istu prerađuju, temperiraju i prave različite okuse i vrste čokoladnih slastica. Bashka spada u grupu Chocolatiera.

 Čokolada ne trpi nagle promjene

Jedan od ključnih procesa koji utječe na to kakav će biti miris, tekstura, izgled i kvalitet čokolade jeste proces temperiranja.

– Čokolada se grije do određene temperature, a nakon toga se hladi do temperature kada je spremna za izlijevanje u kalupe. Sve vrijeme je veoma bitno voditi računa da su vlaga i temperatura u radionici, kao i u kalupima i drugom alatu, na dozvoljenom nivou, jer čokolada ne trpi nagle promjene. Ukoliko je čokolada izložena promjenama temperature, nerijetko se može dogoditi da se pojave bijele mrlje. Bashka čokolade su ručno pravljene, te sama izrada traje duže nego kada se radi sa sofisticiranim mašinama koje se koriste u čokoladnoj industriji.

Čokolade ovih vrsnih kreativaca i stručnjaka možete naručiti putem društvenih mreža na Instagramu (@bashkachocolatier) i Facebooku (Bashka), tu možete dobiti sve potrebne informacije. Također, Bashka čokolade će u narednih nekoliko mjeseci biti prisutne i u pažljivo odabranim partnerskim maloprodajnim objektima i online radnjama.

Četiri vrste čokolade

 – Bashka u svojoj ponudi ima četiri vrste čokolada koje postoje, a to su: tamna, bijela, mliječna i Ruby ružičasta – koja je nedavno predstavljena u svijetu kao četvrta vrsta čokolade. Ovo je osnovna podjela čokolada koja je većini poznata. Trudimo se ljubiteljima čokolade ponuditi i različite vrste single origin čokolada koje su specifične po tome što nastaju od jedne vrste kakao zrna koje se uzgaja na jednom području i kao takvo daje čokoladi specifičan ukus. Tako se zna desiti da probate četiri vrste tamne čokolada s kakao udjelom između 60% i 80%, a da imaju potpuno različitu paletu i dubinu okusa.