Žiri i selekcija Takmičarskog programa – studentski film 27. Sarajevo Film Festivala

Reditelj Ivan Bakrač, rediteljica Aleksandra Odić i rediteljica Zeynep Dilan Süren članovi su žirija Takmičarskog programa – studentski film 27. Sarajevo Film Festivala.

Ivan Bakrač

Reditelj, Crna Gora

Ivan Bakrač završio je osnovne i master studije filmske režije na Fakultetu za umetnost i dizajn u Beogradu. Reditelj je i scenarista filmova koji su učestvovali na mnogim međunarodnim festivalima i osvojili brojne nagrade. Učesnik je raznih programa kao što su Berlinale Talents, Talents Sarajevo i Zürich FF Academy. Radi i kao festivalski selektor. Autor je kratkometražnih filmova KOŽA ĆE NAM POSTATI SIVA i MALEŠ, filma srednjeg metra RATOVI, te igranog filma POSLIJE ZIME.

Aleksandra Odić

Rediteljica, Bosna i Hercegovina

Aleksandra Odić je filmska rediteljica koja živi u Berlinu. Nakon glumačkog rada upisala je studij filmske režije na Njemačkoj filmskoj i televizijskoj akademiji u Berlinu (DFFB). Njen srednjemetražni film KINESKI ZID premijerno je prikazan na Sarajevo Film Festivalu 2017. godine, a njemačku premijeru imao je na Berlinaleu 2018. Njen posljednji kratkometražni film FRIDA premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu 2021. godine u programu Cinéfondation, gdje je osvojio nagradu Queer Palma za kratkometražni film, kao i nagradu Lights On Women.

Zeynep Dilan Süren

Rediteljica, Turska

Zeynep Dilan Süren diplomirala je na Odsjeku za film i televiziju na Univerzitetu Bahçeşehir. Master studije nastavila je na Odsjeku za film i dramu na Univerzitetu Kadir Has u Istanbulu. Njen film VELIKA ISTANBULSKA DEPRESIJA osvojio je Srce Sarajeva za najbolji studentski film na Sarajevo Film Festivalu 2020. godine.

Takmičarski program – studentski film 2021.

Asja Krsmanović, selektorica Takmičarskog programa – studentski film, u program je uvrstila 12 filmova, od kojih će 4 imati svjetsku, 3 međunarodnu, a 5 regionalnu premijeru.

SVJETSKE PREMIJERE

JEČAM ŽELA

Crna Gora, 2021, 18 min.

Režija: Andrija Mugoša

Jedan dan u životu Jakova, porodičnog čovjeka koji odluči da krsti svoju kćerku. Na dan krštenja dolazi Petar – budući kum – njegov najbolji prijatelj, donoseći tajnu o Jakovljevom životu prije “svih ispravnih odluka”. Vođen društvom, sistemom i ženom, Jakov odlučuje da spas pronađe u crkvi.

KADA TAMA IZGUBI / OTAN ECHASE I NICHTA

Grčka, 2021, 17 min.

Režija: Asteris Tziolas

Ljeto u srcu Atine. Dva stranca ulaze na mjesto koje se u pustom noćnom gradskom krajoliku čini poput oaze. Uz pulsirajuća svjetla i prigušene zvuke starih fliper mašina, dva neznanca se zbližavaju i pokušavaju rastjerati tamu koja se krije u njima.

KAD JUTRO SVANE

Bosna i Hercegovina, 2021, 23 min.

Režija: Karmen Obrdalj

Usamljena djevojka Iskra provodi dane pijući vino na krovu zgrade i čekajući svog momka Borisa da dođe kući. Ona osjeća da nešto nije u redu – odjednom je postao hladan. Manjak seksa i Borisovo prijateljstvo s drugom ženom pogoršavaju njenu sliku o tijelu i samoj sebi.

LJETNI PLANOVI / PLANURI DE VACANTA

Rumunija, 2021, 26 min.

Režija: Alexandru Mironescu

Sve što Andrei želi jeste da na kraju školske godine sa prijateljima ode u ljetni kamp. Istovremeno, njegovi roditelji se razvode.

MEĐUNARODNE PREMIJERE

ČEKAJ ME

Hrvatska, 2020, 42 min.

Režija: Damir Markovina

Film ČEKAJ ME je priča o odnosu između majke i kćerke u poznoj dobi njihova života, trajno razdvojenih fizičkom granicom nastalom uslijed ratova na Balkanu, i njihovom prihvaćanju neizbježne smrti jedne od njih.

OTAVA

Slovenija, 2021, 15 min.

Režija: Lana Bregar

Adolescentica u snovima pokušava oživjeti uspomene na majku, a istovremeno mora biti fizički prisutna na farmi sa svojom bakom.

STAN X / APARTAMENTUL X

Rumunija, 2020, 14 min.

Režija: Marius Papară

Zidovi imaju uši, a kroz špijunku na vratima i prozore sve se nadzire. U vrijeme dok svijetom hara virus, stanovnici jednog naselja negiraju postojanje pandemije i nastavljaju živjeti kao i inače.

REGIONALNE PREMIJERE

FONICA M-120

Mađarska, 2020, 24 min.

Režija: Olivér Rudolf

Desetogodišnji Aron živi s majkom u sobi jednog oronulog motela. U društvu odraslih, on za sebe stvara svijet iz mašte u kojem se sve vrti oko njegovog oca, jedne pjesme i jukeboxa. Jednoga dana u hotel dolazi novi gost i Aronov svijet se izvrće naglavačke. Morat će odlučiti gdje pripada.

JESTI ZEMLJU / ERDE ESSEN

Austrija, 2021, 26 min.

Režija: Laura Weissenberger

Filmski esej o kolumbijskim ženama zasnovan na uspomenama i doživljaju vlastite domovine filmske rediteljice Laure Weissenberger. Film propituje nacionalnu narativnu kulturu kroz priču o izmišljenoj porodici kao metafori kolumbijskog društva. Oblikovan poput sjećanja, film gledaoca suočava sa pitanjima migracije, nade, kajanja i odnosa prema životu uopće.

LJUBAVNE PRIČE U POKRETU / PRIN ORAȘ CIRCULĂ SCURTE POVEȘTI DE DRAGOSTE

Rumunija, 2021, 21 min.

Režija: Carina-Gabriela Dașoveanu

Trideset i šestogodišnja taksistica Lili pokušava spasiti svoj brak sa Danijem koji se amaterski bavi ribarstvom. Vozeći svoje mušterije, Lili je u prilici da svjedoči nekolicini ljubavnih priča koje se potpuno razlikuju od njene.

REDUKCIJA / REDUCTION

Mađarska, 2021, 11 min.

Režija: Réka Anna Szakály

Dvije djevojke žive zajedno na jednoj postapokaliptičnoj obali i zajednički im je san da pređu na drugu obalu i ostvare bolji život. Međutim, kada u život jedne od njih uđe jedan misteriozni lik, pokreće se čitav niz nezaustavljivih događaja koji dovode do raspada međuljudskih odnosa i svijeta oko njih.

SUMRAK / FÉLHOMÁLY

Mađarska, Belgija, Portugal, 2020, 21 min.

Režija: Bálint Bíró

Ovaj zlosutni dokumentarac bavi se temom od globalnog značaja iz perspektive jedne male zajednice u Mađarskoj. “Čuvar zemlje” i njegov sin patroliraju u graničnom pojasu između Mađarske i Srbije, gdje se krije i vreba nevidljiva opasnost.