Vildana Mušinović: Na mladima svijet ostaje…

Djetinjstvo i afiniteti koje imamo u mladosti, mnogo utiču na izbor profesije i životnog poziva. Često toga i nismo svjesni, ali kada bismo mogli posmatrati svoje odrastanje sa strane, gotovo svi bismo na osnovu prvih interesovanja i aktivnosti kojima smo se bavili, mogli zaključiti „šta ćemo biti kad porastemo“ ili u kojoj sferi ćemo se jednog dana pronaći. To je slučaj da Vildanom Mušinović, koja iako još nije odrasla, zna čime će se baviti u životu.

Ona je učenica srednje škole „Ivo Andrić“ u Prnjavoru, a posljednja tri mjeseca je bila učesnica „Ultra Unique“ radionica, koje su joj pomogle da iskristališe svoje želje i planove za budućnost.

Svoje školovanje planiram nastaviti u oblasti grafičkog dizajna i nadam se dobrim rezultatima“, ističe Vildana. Srednjoškolka koja je odabrala da svoje slobodno vrijeme posveti usavršavanju i učenju novih vještina, kao i upoznavanju kreativne industrije, te novih kanala komunikacije, dok većina njenih vršnjaka gleda kako da izbjegne bilo kakve obaveze, samim tim potezom je počela sa ostvarivanjem dobrih rezultata.

Prvi u nizu projekata, koji pokreće je podcast „Magična Kutija“, a Ultra Unique radionica joj je dala smjernice i odgovore na tehnička i kreativna pitanja, čime su otklonjenje sve prepreke, koje je Vildana u početku imala.

Prvo bih voljela da se zahvalim Play Team-u, koji mi je pružio mogućnost da realizujem svoj podcast. Sve je počelo od malih nogu, jako volim da pričam i da upoznajem nove ljude. Tako da je format podcasta bio moj izbor.

Pričalica odmalena, sada će imati priliku da kreira sadržaj po svojoj mjeri, te da ugosti zanimljive i kreativne ljude, od kojih će u hodu mnogo toga i naučiti. Zbog toga je prednost dala podcastu, ispred drugih medija.


Podcast je veoma zanimljiv format, takođe vi kao domaćin birate kako želite da sve izgleda i ko će biti vaš gost. Prosto sami ste kreator svoje priče i vi sve stvarate.

Teme koje će obrađivati u svom podcastu, vezane su za spektar njenih interesovanja – na prvom mjestu dizajn, dok će publika za koju će kreirati sadržaj biti raznolika, uz jednu poveznicu – ljubav prema dizajnu.

Jednom prilikom sam rekla da na mlađima svijet ostaje, ali to ne bi bilo moguće bez starijih generacija. Zato mogu reći da želim da prikupim publiku koju interesuje moj rad, tako da mi je bitno da me slušaju i mlađe i starije generacije. Teme koje obrađujem su vezane za dizajn i njima srodne teme.

Vildana je i sama, školski primjer toga, da na mladima svijet ostaje.

Ultra Unique“ realizuju Play Team i Ultra magazin, zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).