Doručak je najvažniji obrok, te nutricionisti, širom svijeta, ističu da ga nikako ne treba preskakati. 

Evo nekoliko prijedloga za zdravi doručak:

ZDRAVI TOST

U zdravi tost spada integralni tost koji ima smanjen udio bijelog brašna, a dobar je izvor vlakana koja se posebno preporučuju jesti ujutro. Uz takav tost idealno će odgovarati maslac od kikirikija u kombinaciji s bananama jer će vam te dvije namirnice osigurati hranjiv i proteinima bogat obrok. Ipak, kikiriki je veliki alergen i u slučaju da ga ne smijete pojesti, možete isprobati i namaz od avokada koji vrlo lako možete pripremiti i sami.

JAJA

Bilo da više volite kajganu, na oko ili kuhano, jaje je jedna od namirnica s kojom nećete pogriješiti iz više razloga. Naime, ona su sjajan izvor bjelančevina, te vitamina A i D koji su neophodni za zdravlje organizma. Najzdravija i najmanje kalorična verzija jaja je kuhano jaje, a uz kajganu svakako možete dodati razno povrće poput paradajza, paprike, tikvica ili listića blitve.

ZOBENA KAŠA

Zobena kaša je idealan doručak za bolju probavu jer su zobene pahuljice bogate vlaknima. Možete je kombinirati s raznim sastojcima, poput bademovog mlijeka, tople vode, jabuke i cimeta, proteinskim prahom u vašem najdražem okusu, bananom, kockicama crne čokolade…

 PALAČINCI – proteinski

Ako više ne znate šta biste, palačinci bez brašna na bazi zobenih mekinja, banane i proteinskog praha savršen su izbor za promjenu jelovnika, za osjećaj sitosti i zdrav i hranjiv obrok. U trgovinama s zdravim dodacima prehrani možete pronaći i razne zdrave verzije sirupa i preljeva za palačinke sa smanjenim udjelom šećera, kao i već gotove smjese za proteinske palačinke.

SMOOTHIE

Također jedna od ideja koja ima doista bezbroj mogućnosti za poigravanje s namirnicama skladno vašim preferencijama. Tako vaš smoothie može biti zelen od lisnatog povrća, crven od cvekle, mrkve i jabuke ili ljubičast od bobičastog šumskog voća. Ovo su samo neke od ideja kako napraviti brzi, a zdravi smoothie. Možete dodati i malo proteinskog praha s okusom po želji, skute, cimeta, avokada, zasladiti s agavinim sirupom… Stoga, dajte mašti na volju.