27. Sarajevo Film Festival: Objavljeni članovi žirija Takmičarskog programa – igrani film, predstavljen novi Glavni sponzor Festivala

U susret 27. Sarajevo Film Festivalu, koji će biti održan od 13. do 20. augusta, u kinu Meeting Point u Sarajevu je održana konferencija za novinare, na kojoj su objavljeni članovi žirija Takmičarskog programa – igrani film te predstavljen novi Glavni sponzor Festivala: UniCredit Bank.

Glumica Jasna Đuričić (Srbija), predsjednica žirija, reditelj i scenarist Mike Cahill (SAD), rediteljica i scenaristica Lili Horvát(Mađarska), umjetnička direktorica ViennaleaMeđunarodnog filmskog festivala u Beču Eva Sangiorgi (Austrija) te izvršni direktor u AFC – Austrian Film Commision Martin Schweighofer (Austrija), članovi su žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala.

Sa sve većim nestrpljenjem iščekujemo početak ovogodišnjeg Festivala! Ekipa Festivala, naši članovi žirija, gosti, autori, najviše od svega se raduju susretu s publikom, zbog koje i stvaraju filmove i zbog koje festivali i postoje. Kapaciteti sala će sigurno biti smanjeni prema mjerama i vrlo detaljnim uputama koje smo dobili od Kriznog štaba Kantona Sarajevo, o čemu ćemo javnost detaljnije obavijestiti u narednom periodu. Novo vrijeme, drugačije okolnosti, donijelo je nova kreativna rješenja. Ono što je ostalo nepromijenjeno od početka jest kvalitetan program. Bilo je dosta prijava, očekuju nas sjajni filmovi, i uskoro objavljujemo filmove u Takmičarskim programima. Publiku čekaju i neke nove lokacije, ali i brojne aktivnosti koje je za njih pripremio naš novi Glavni sponzor, UniCredit Bank. Uvijek nam je zadovoljstvo ali i izazov biti paretner sa istinskim liderima na tržištu,kao što je UniCredit Bank na tržištu BiH. UniCredit Bank je prepoznao vrijednosti, ciljeve i misiju Sarajevo Film Festivala, u otkrivanju, promociji i distribuciji kvalitetnog sadržaja, pravih vrijednosti i doprinosu dobrobiti društva općenito. Zahvalni na njihovom partnerstvu i podršci, zajedno stvaramo nove vrijednosti i jačamo ljubav prema umjetnosti, filmu,osjećaju zajedništva, solidarnosti i napretka unatoč svim izazovima koje je pandemija donijela”, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Volimo film. Volimo sve što je godinama Sarajevo Film Festival izgradio i postao i zato nam je izuzetno drago biti podrška za sve naredne uspjehe i goste Festivala. Prethodna godina nam je pokazala kako se uobičajeni život može promijeniti u trenu i zato je podrška uspješnim projektima u našoj zemlji važna.

Radujemo se kreiranju novih filmskih priča i doživljaja koje će našu državu učiniti bogatijom u svakom smislu. Imamo dužnost i odgovornost aktivno učestvovati u našem društvu, doprinositi poboljšanju uslova života, a podrškom Sarajevo Film Festivalu podržavamo daljnji razvoj ne samo kulture i umjetnosti, nego i privrede, čineći naše okruženje boljim i uspješnijim.

Tu smo za sve što je važno, a važno je podržavati događaje zbog kojih naša država svake godine postaje centar Europe, izjavila je Amina Mahmutović, predsjednica Uprave UniCredit Bank d.d.

Za 27. Sarajevo Film Festival, kroz kampanju Volimo film UniCredit Bank je prije i za vrijeme festivala pripemio niz pogodnosti za svoje klijente i za sve posjetitelje Festivala. Nagradnom igrom “Volimo film”, koja započinje danas (ponedjeljak, 19. jula) i koja traje do 8. augusta, svi korisnici UniCredit Mastercard kartica koji izvrše tri transakciije putem usluga mobilnog bankarstva ili m-kartice mogu osvojiti vrijedne nagrade. Glavna nagrada je jedinstveni doživljaj otvaranja 27. Sarajevo Film Festivala, uz osigurano noćenje za dvije osobe, večeru i film, a obezbijeđeno je i 100 dodatnih nagrada u vidu vaučera za online gledanje filma na OnDemand platformiSarajevo Film Festivala.

Nastavlja se i tradicionalna nagrada za najboljufotografiju Festivala, čiji će autor/ica osvojiti vrijednu nagradu UniCredit Banke. Naravno, tu su i brojna druga iznenađenja za klijente, publiku i goste Sarajevo Film Festivala.

27. Sarajevo Film Festival će biti održan od 13. do 20. augusta 2021.

ŽIRI TAKMIČARSKOG PROGRAMA – IGRANI FILM 27. SARAJEVO FILM FESTIVALA

Glumica Jasna Đuričić (predsjednica žirija), reditelj i scenarist Mike Cahill, rediteljica i scenaristica Lili Horvát, umjetnička direktorica Viennalea – Međunarodnog filmskog festivala u Beču Eva Sangiorgi te izvršni direktor u AFC – Austrian Film Commision Martin Schweighofer, članovi su žirija Takmičarskog programa – igrani film 27. Sarajevo Film Festivala.

PREDSJEDNICA ŽIRIJA

JASNA ĐURIČIĆ

Glumica, Srbija

Jasna Đuričić rođena je 16. aprila 1966. godine u Rumi, Srbija. Diplomirala je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše 1989. godine. Od 1990. do 2005. godine bila je stalna članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, gdje je bila i prvakinja drame. Profesorica je glume na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Brojne pozorišne uloge u Srbiji i regionu donijele su joj sve značajnije teatarske nagrade, među kojima se izdvajaju četiri Sterijine nagrade i Zlatni lovorov vijenac na MESS-u. Godine 2014. dodijeljen joj je Dobričin prsten, najveća nagrada koja se u Srbiji dodjeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno djelo. Ostvarila je i niz zapaženih uloga na filmu i televiziji. Za ulogu u filmu BELI, BELI SVET reditelja Olega Novkovića dobila je Srebrnog leoparda za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Locarnu 2010. godine, a za istu ulogu osvojila je i nagradu za najbolju glumicu na Les Arcs Film Festivalu. Naslovna uloga u filmu QUO VADIS, AIDA? rediteljice Jasmile Žbanić, donijela joj je nagrade za najbolju glumicu na festivalima London Film Week i El Gouna Film Festivalu u Egiptu.

MIKE CAHILL

Reditelj i scenarist, SAD

Michael Cahill rođen je 5. jula 1979. godine. Kao reditelj i scenarist potpisuje tri dugometražna igrana filma: DRUGA ZEMLJA (2011.), PORIJEKLO OČIJU (2014.) i SREĆA (2021.). Jedini je filmaš koji je dva puta osvojio prestižnu nagradu Sloan na Sundance Film Festivalu. National Board of Review uvrstio je 2011. godine njegov prvi film među deset najboljih neovisnih filmova godine. Cahill je studirao ekonomiju na Univerzitetu Georgetown i samouki je filmaš. Filmsku karijeru započeo je kao snimatelj, terenski producent i urednik za National Geographic Television and Film. Također je bio urednik u dva muzička dokumentarna filma,

LEONARD COHEN JA SAM TVOJ ČOVJEK (2005.) i SVI BULJE: ‘THE POLICE’ IZNUTRA (2006.). Bio je izvršni producent i režirao je pilot epizode za nekoliko televizijskih serija, uključujući MAĐIONIČARI (2015) i PUT (2016). Kao pisca i reditelja, Cahilla najviše zanima preklapanje nauke i duhovnosti. Otac je, suprug, vegetarijanac i ljubitelj tenisa.

LILI HORVÁT

Rediteljica i scenaristica, Mađarska

Lili Horvát rođena je 1982. godine, odrasla je u Budimpešti. Studirala je audiovizualne umjetnosti na Sorbonne Nouvelle u Parizu i filmsku režiju na Univerzitetu za pozorište i film u Budimpešti. Njen prvi igrani film DIJETE SRIJEDE pobijedio je u takmičarskoj selekciji Istočno od Zapada (East of the West) na festivalu u Karlovym Varyma 2015. godine. Uslijedila su priznanja širom svijeta. Horvát je 2016. godine bila suosnivačica produkcijske kuće Poste Restante, koja je producirala njen drugi igrani film PRIPREME ZA ZAJEDNIČKI ŽIVOT NA NEODREĐENO VRIJEME, premijerno prikazan na filmskom festivalu u Veneciji 2020. godine. Film je, među brojnim festivalima, predstavljen i na festivalima u Torontu i Busanu, i osvojio je mnoge vrijedne nagrade širom svijeta. Nominiran je za Independent Spirit Award.

EVA SANGIORGI

Umjetnička direktorica Viennalea – Međunarodnog filmskog festivala u Beču, Austrija

Eva Sangiorgi je spisateljica i filmska selektorica, živi i radi u Beču. Sarađivala je s različitim festivalima u Latinskoj Americi, a u Mexico Cityju je osnovala FICUNAM, festival na čijem je čelu bila do 2018. Bavila se i distribucijom filmova, a radila je i u filmskoj i televizijskoj produkciji. U Meksiku je pokrenula i koordinirala nekoliko publikacija o savremenoj kinematografiji za Nacionalno autonomno sveučilište u Meksiku (UNAM). Trenutno je umjetnička direktorica Viennalea, Međunarodnog filmskog festivala u Beču.

MARTIN SCHWEIGHOFER

Izvršni direktor u AFC – Austrian Film Commission, Austrija

Martin Schweughofer studirao je žurnalistiku i historiju umjetnosti na Univerzitetu u Beču. Radio je kao filmski kritičar i uredik za umjetnost u različitim periodičnicima u Austriji do 1993. godine. Od 1993. je izvršni direktor u AFC – Austrian Films. Osnivač je i direktor Festivala austrijskog filma Diagonale. Jedan je od osnivača panevropske organizacije European Film Promotion (EFP) sa sjedištem u Hamburgu, u kojoj je prvo obavljao funkciju potpredsjednika, a od 2013. do 2019. bio je predsjednik organizacije. Suosnivač je i dramski savjetnik pozorišne trupe Theater im Kopf. Bio je član žirija na brojnim međunarodnim filmskim festivalima, među kojima se izdvajaju Buenos Aires, Kopenhagen, Dubai, Sydney, Solun, Trst, Wroclav, Yerevan i Zagreb. Živi u Beču.