Sezona jagoda je zvanično počela, tako da je vrijeme da ih uvrstimo u svakodnevnu pripremu raznih delicija. Brzi biskvit sa jagodama i sladoledom, idealan je desert za ovu nedjelju.

Sastojci:

4 jaja

100 g šećera

1 vanilin šećer

150 ml mlijeka

120 ml suncokretova ulja

200 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

korica jednog limuna

300 g jagoda

Priprema:

Odvojite žumance od bjelanca i sačuvajte ih. Od bjelanca napravite čvrsti snijeg električnom miješalicom. Stavite sa strane. U drugu posudu stavite žumance i šećer te sve to izmiksajte. Polako dodajte mlijeko, ulje te brašno i prašak za pecivo. Snijeg od bjelanaca umiješajte špatulom kružnim pokretima. Kalup premažite masnoćom i pospite lagano brašnom da se biskvit ne zalijepi za podlogu. Smjesu ulijte u kalup te rasporedite jagode narezane na jednake dijelove. Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 20 minuta na 180°C.