Možda ste je navikli koristiti za sushi, ali vrijeme je da poslušamo stručnjake koji savjetuju da je idealna i za našu kosu. Evo razloga zašto više nećete prolijevati vodu od riže.

Ispiranje i pranje kose u vodi od riže kako bi postala duža i sjajnija, odavno je glavni trik istočnoazijskih praksi ljepote. No, sada na društvenim mrežama kruži trik kako vaša kosa može početi ekstremno brzo rasti.  

Što je rižina voda?

Rižina voda je ostatak vode u kojoj se riža kuhala, a koja često sadrži šećerne blagodati i neke vitamine. Sve što vam je potrebno jeste: 200 g (organske) riže (1 šoljica), lonac i voda. Najbrži način pripreme vode od riže je sljedeći.

Sirovo zrno isperite, a zatim procijedite vodu u kojoj se nalazi. Čistu rižu zatim stavite u lonac i dodajte vodu. Riža se obično priprema u omjeru 1:2. Dakle na jednu šoljicu riže idu dvije šoljice vode. Zadržite je najmanje dva sata, a najbolje bi bilo kada bi u njoj ostali preko noći. Procijedite i sačuvajte vodu u kojoj je bila riža. Kosu operite šamponom i isperite ga. Nakon toga umasirajte rižinu vodu i ostavite da odstoji 20 minuta do sat vremena. Isperite i proces ponovite najmanje jednom sedmično.

Potiče li voda od riže rast kose?

Nažalost, niti jedna studija ne dokazuje da rižina voda sigurno ubrzava rast kose. Međutim, možda postoji nešto u tome. Rižina voda sadrži vitamine B i E koji su povezani s rastom kose i vitalnošću. Nedostatak vitamina B12 posebno je povezan s gubitkom kose, prema istraživanjima koja su provedena 2019.

Što voda od riže zapravo čini za vašu kosu?

Pranje kose vodom od riže može nekima ponuditi privremeno poboljšanje. Namakanje ili ispiranje kose vodom od riže može potaknuti živost kose zbog sadržaja vitamina.