Priliku da se okuša u svijetu modelinga dobila je s 13 godina – prijavivši se na modnu akademiju. No, tri godine poslije potpisuje ugovor s agencijom Abc Models – na čelu s menadžericom Stelom Zubak-Jovanović, koja joj je sve vrijeme pružala podršku, bodreći je na najbolji mogući način. Ubrzo su se u Azrinoj karijeri počele nizati brojne poslovne ponude. No, angažman koji je čini posebno sretnom je ugovor s prestižnom IMG Models agencijom –  koju ponosno predstavlja kao prva i trenutno jedina djevojka iz naše zemlje

Razgovarala: Indira Delić; Foto: Edvin Kalić

Produkcija: Stilistica: Adela Hodžić, Frizer: Nermin Bešić; Make-up: Renata Ponjević; Cvjetni aranžman: Galerija cvijeća Višnja

 Azra Patković iz Travnika godinama uspješno korača najpoznatijim svjetskim modnim pistama. Svojom ljepotom osvaja regiju, ali i svijet. Iza nje su brojne kampanje, editorijali… A, njeno besprijekorno lice krasilo je mnoge covere. No, uprkos prestižnim angažmanima, Azra je, po prirodi veoma skromna. Ponosna je kćerka, sestra, prijateljica…

 – Moj put do uspjeha uvijek je bio popraćen prvenstveno podrškom mojih najmilijih, a popločan školskim uspjehom koji nikada nije bio po strani. Priliku da se okušam u svijetu modelinga dobila sam s 13 godina. S prijateljicom sam, sasvim neobavezno, krenula u modnu akademiju. Međutim, to nije potrajalo, te sam prvu profesionalnu priliku dobila sa 16 godina. Potpisala sam ugovor s matičnom agencijom, na čelu s mojom menadžericom Stelom Zubak Jovanović koja je sve ovo vrijeme uz mene – bodreći me na najbolji mogući način, sasvim jasno postavljajući i razumijevajući sve moje privatne i školske obaveze. Uskoro su pristizale brojne ponude, a moj prvi poslovni put bio je u Milano. Posebno sam sretna zbog ugovora s prestižnom IMG Models agencijom, te ih ponosno predstavljam kao prva i trenutno jedina djevojka iz BiH koju je ova agencija angažirala.

„Moj skriveni talenat definitivno je slikarstvo“

 Šta ste znali o modnoj branši kada ste uplovili u nju?

– O modnoj branši znala sam mnogo toga, iz razloga što je to oduvijek bila sfera mog interesiranja. Međutim, ono što ni slutila nisam jeste činjenica da ću nekoliko godina kasnije, imati priliku sarađivati s brojnim popularnim brendovima, ali i nekim manekenkama kojima sam se oduvijek divila. Kao 16-godišnja djevojčica, koja je uplovila u svijet modelinga prvi put u modnoj prijestolnici, Milanu, naučila sam dosta toga, a to je da me iskustvo naučilo da više cijenim sebe, da razumijem potrebe drugih, te da se naučim brinuti sama o sebi, što evo godinama nakon i dalje uspješno radim.

 Čega ste se morali odreći zbog modelinga, te šta Vam je ovaj posao dobro donio?

– Kada imate jasno postavljene ciljeve i posložene prioritete, ne preostaje mnogo stvari kojih se morate odreći. Jedino s čim sam se morala pomiriti, a što nije bilo jednostavno, jeste moje odsustvo s važnih događaja u životima mojih najmilijih. Rođendani i praznici provedeni bez njih su ono što mi najviše nedostaje i najteže pada. Ipak, kao najbolju stvar koju mi ovaj posao donosi jesu putovanja. Imam priliku putovati, upoznati različite ljude i kulture, stvarati prijateljstva na svim stranama svijeta – i uspješno ih održavati. Svaka destinacija koju sam imala priliku posjetiti ima svoje posebne čari, trenutke za pamćenje i prisjećanje uz osmijeh na licu.

 Kako održavate svoj fizički izgled?

– Redovna fizička aktivnost, pravilna ishrana, zdrav i sretan život. Svakako, moje lice, kosa i koža zahtijevaju redovnu njegu, koja je važan dio moje svakodnevnice i toga se ne odričem ma kakve obaveze imala.

 Jeste li zbog poslovnih angažmana ikada morali mijenjati drastično izgled…

– Ne, u svim mojim ugovorima jasno je naznačeno da se ne smije napraviti nijedna drastična promjena mog izgleda, bez prethodnog odobrenja i savjetovanja s mojim menadžerima. Smatramo da je baš ovakav moj izgled i moj lični pečat, te da nema potrebe da se nešto drastično mijenja.

 S kojim dizajnerima ste do sada sarađivali, te u kojim kampanjama ste učestvovali…

– U svojoj dosadašnjoj karijeri, ostvarila sam, za mene, značajne angažmane, a neki kojima se najviše ponosim su saradnja s italijanskim brendovima GCDS, Balenciaga, Luisa Beccaria, Christian Pellizzari, njemačkim Aignerom, NIKE, australskim Zimmermannom, Rachel Gilbert, Gucci… Ne mogu da ne spomenem i naše, a svjetske, dizajnere Marka Fehera i Emira Medića, s kojim mi je posebno zadovoljstvo sarađivati. Presretna sam što se radi o svjetski poznatim brendovima, a ja sam imala tu privilegiju da nosim njihove kreacije. Također, tu su saradnje s magazinima Grazia i Wish, u kojem sam dva puta bila na naslovnicama specijalnih izdanja u saradnjama s poznatim brendovima nakita i odjeće.

 Vaš najveći uspjeh je…

 – Moj najveći uspjeh je što sam sve ovo vrijeme ostala dobra kćerka, sestra, prijateljica i studentica, izvršavajući svoje obaveze na vrijeme ne zanemarujući lijepe i kvalitetne ljudske vrijednosti kojima su me učili moji roditelji. Što se poslovnog uspjeha tiče, ponosna sam na svaki od mojih angažmana i priliku da opravdam sve ono što moje agencije i klijenti zahtijevaju i vrednuju.

 A, Vaša slabost…

– Ponekad smatram da preuzimam preveliku inicijativu, smatrajući sebe sposobnom da obavljam više obaveza u isto vrijeme u određenom roku. Također, pored toga, veoma sam i emotivna, ali trudim se ne pokazati tu osobinu kao slabost. Svjesna da se može loše iskoristiti.

 Imate li skriveni talenat?

– Moj skriveni talenat definitivno je slikarstvo. Uživam slikati, a to uglavnom znaju moji najbliži, koji se u to stalno uvjeravaju!

 Kako se opuštate…

– Svoje slobodno vrijeme provodim s porodicom i prijateljima, nadoknađujući sve zajedničke propuštene prilike, a to je često šetnja u prirodi, skijanje ili plivanje.

 Vaši planovi za dalje?

– Moj najveći plan jeste da uspješno završim svoj studij marketinga, društvenih medija i odnosa s javnošću u Mariboru, te da se počnem baviti i tim pozivom koji mi je prioritetan, a da uz to pokušam uskladiti i moje modne angažmane, kojih, nadam se, neće manjkati u budućnosti.

Utjecaj pandemije

– Veliki sam optimista, tako da ni na ovu pandemiju ne gledam s njene loše strane. Gledam ovo kao priliku da provodim više vremena s ljudima oko mene. Uživam i više cijenim sve trenutke provedene s njima u zdravlju i sreći. Istina je da je veoma loše utjecala na moje modne angažmane, posebno ako u obzir uzmemo činjenicu da je upravo posljednji takav bio do marta 2020. godine, kada sam se vratila iz Pariza.