Ušli smo u drugu godinu globalne pandemije i još uvijek pokušavamo da nađemo nove ideje kako okupirati dječiji um i maštu. O da, obrazovanje van učionice, postalo je nešto na šta nismo nikad prije toliko obraćali pažnju. Pored virtualnog učenja, važno je da djeca izađu iz kuće i upoznaju svijet oko sebe. Pouke o životu koje mogu steći na otvorenom važne su za sticanje osobina poput snalažljivosti, samopouzdanja i praktičnog razmišljanja. Osim toga kada borave na otvorenom, djeca manje misle na to kako im je ograničeno međusobno druženje. Donosimo vam u redovima koji slijede praktične edukativne aktivnosti za djecu na otvorenom.

LOV NA BLAGO

Vrlo je jednostavno podstaći dječiju maštu i napraviti od njih lovce na blago. Kada izađete u parkić ili dvorište, ponesite sa sobom spisak koji će istaći šta sve djeca treba da pronađu u prirodi. To mogu biti jednostavne stvari poput lišća sa različitog drveća, kamenčića različitog oblika, cvijeća raznih boja, do šišarki, žireva, kestenja. Možete čak podići igru na viši nivo zadavajući količinu svake stvari sa spiska (npr 10 šišarki).

IZUČITE ZEMLJU

Ako vaši mališani vole da se igraju sa zemljom, iskoristite ovu njihovu zainteresovanost da po svom kraju otkrijete različite vrste tla. Potražite zemlju bogatu glinom, pjeskovito tlo, crvenkasto ili potpuno crno. Dajte djeci lopatice u ruke i neka iskopaju rupe u svom okruženju kako bi saznali koliko je zemljište raznovrsno.

ŠTA SE TOPI NA SUNCU

Unesite malo nauke u cijelu priču i dozvolite svojim mališanima da otkriju šta se sve topi na suncu. Možete iskoristiti vaš pleh za mafine i u svako udubljenje staviti različite predmete. Iskoristite one koje djeca prepoznaju, topljive tipa – kockica leda, čokolada, maslac, i netopljive – kliker, plastična kockica, piše ženskimagazin.rs

EKSPERIMENT SA VODOM I ULJEM

Ovaj eksperiment će na vrlo slikovit način pokazati vašim mališanima da se voda i ulje ne mogu pomiješati. Kako biste ga sproveli u djelo biće vam potrebna pipeta, nekoliko boja za kolače, ulje, voda i staklena posuda. Djetetov zadatak je da pipetom zahvati jednu boju razmućenu u vodi i da je kapne iznad posude u kojoj je ulje. Malo je reći koliko će dijete biti ushićeno kada vidi kako se od obojene tečnosti stvaraju plutajući mjehurići po ulju.