Nakon što smo više od godinu dana proveli većinom kod kuće, pomalo nam je teško da se sjetimo aktivnosti koje mogu da se praktikuju na otvorenom. Sa dolaskom proljetne sezone i sa više mogućnosti za boravak van kuće, sve što vam treba kako bi kreirali zabavu za vaše najmlađe članove porodice jeste spisak zanimljivih aktivnosti na otvorenom. 

Pjeskovita čarolija

Iako je još uvijek neizvesno da li ćemo ove godine imati priliku da odemo na ljetovanje, dok čekamo tu mogućnost možete djelić morske atmosfere pokloniti svom djetetu. Plastične ili drvene kutije sa pijeskom postavljene u dvorištu su nešto što će vaše dijete jednostavno obožavati. U početku može u njima da pravi kule od pijeska, pomoću različitih oblika, a kasnije kada se temperature dovoljno podignu može bosim stopalima da gazi po pijesku i zamišlja da trčkara po plaži.

Botanička bašta

Odaberite jedan lijep sunčan dan i uputite se ka botaničkoj bašti u vašem kraju. Smirujuća šetnja kroz predivne vrtove okružene cvijećem djelovat će vrlo umirujuće kako na vas tako i na vaše dijete. Također možete ovo iskoristiti da naučite dijete kako se zove drveće i cvijeće zasađeno na ovom mjestu. I ovom prilikom dijete može da ponese blok za crtanje i skicira ono što mu se dopada.

Posmatranje ptica

Za ovu aktivnost će vam trebati dvogled i malo osnovnog znanja o vrstama ptica koje žive u gradovima. Zatim je potrebno da se uputite sa djetetom ka parku u blizini vaše kuće i da započnete ovu tihu i vrlo edukativnu aktivnost. Zadatak je pronalaženje što raznovrsnijih primjeraka, i po želji njihovo iscrtavanje u malom bloku. Vaša uloga u svemu tome će biti da djetetu kažete kako se koja ptica zove.

Prskalice

Kada temperature zaista budu visoke, alternativa u odnosu na odlazak na more ili bazen pruža vam se u vidu prskalica u bašti. Dovoljno će biti da uključite prskalice i vaša djeca će uživati u nenadmašnoj zabavi, koja će ih ujedno rashladiti. U cijelu priču možete uključiti gumene podloške i napraviti klizajuće terene, koji će podići atmosferu na izvanredan nivo, piše ženskiportal.rs

Sakupljanje kamenja

Lov na kamenje je nešto što samo dječijim ušima zvuči privlačno. I zaista mali istraživači će jedva dočekati da im zadate ovakav jedan zadatak. Cilj je sakupljanje kamenja različite boje i oblika, od kojeg kasnije mogu da nastanu brojna umjetnička djela poput malih kula u dvorištu, zanimljivih gazišta u boji ili nečeg drugog po želji djeteta.