Hajrudin Šišić, doktor dentalne medicine, počeo se baviti društvenim mrežama i food blogom prije četiri godine. Kao zaljubljenik fotografije društvena mreža Instagram bila je najzanimljivija za početak. Cilj fotografija hrane jeste motivirati druge ljude da kuhaju… Pronađite ga na Instagram profilu harrycoop.er

Gratinirane sardine

Sastojci:

– 300g blitve
– 3 kašike maslinovog ulja
– 50g putera
– 4 čehna bijelog luka
– 2 glavice crvenog luka
– 80g brašna
– 500ml mlijeka
– 200ml vrhnja za kuhanje
– 200g sira
– 1/3 male kašike muškatnog oraščića
– 3 jaja
– 150g sardina
– 50g prezle
– Začini po potrebi (biber, sol)

Priprema:

Na srednje visokoj temperaturi na maslinovom ulju i puteru kratko propržiti sitno sjeckani crveni luk i bijeli luk. Dodati brašno i kratko pržiti, potom dodati mlijeko, vrhnje i muškatni oraščić. Kuhati dok ne dobijete gusti sos, poput bešamela. Potom u sos dodati blitvu, sir i umućena jaja. Preliti polovinu smjese u kalup ili tepsiju, te poredati iskomadanu sardinu preko. Preliti ostatak smjese, te preko dodati prezlu i ostatak rendanog sira.
Peći 30 minuta na 200 stepeni.