Poznate modne kuće sa dugogodišnjim iskustvom u modnoj industriji, Balenciaga i Aleksander McQueen, odlučili su da izbace krzno iz svojih kolekcija. 

Iako je Balenciaga ukinuo upotrebu krzna otkako je Demna Gvasalia preuzeo funkciju umjetničkog direktora, ovo je prvi put da je njihova politika javno objavljena. Ove dvije kuće odlučile su da slijede različlite taktike i na svoj način doprinesu borbi za zaštitu životinja.

Gucci je također na spisku modnih kuća koje u svojim kolekcijama ne koriste pravo krzno od 2018. godine. Prema Business of Fashion, Saint Laurent i Brioni, koji također pripadaju kompaniji Kering, jedini su brendovi koji još uvijek koriste pravo krzno za svoje kreacije.

Chanel, Prada i Versace su među modnim kućama koje su odlučile da podrže borbu za zaštitu životinja. Nedavno su britanski modni dizajneri poput Stella McCartney, Vivienne Westwood i Erden Moralioglu poslali pismo Borisu Johnsonu tražeći zabranu prodaje krzna u Velikoj Britaniji.

Prodaja krzna je posljednjih godina naglo pala, a potražnja za alternativama porasla je za 258% u SAD-u i Velikoj Britaniji u 2018. godini. Međutim, krzno je možda tek početak jer mnoge kompanije sada preispituju svoj odnos sa tradicionalnom kožom.