Sigurni smo da ste pogledali barem jednu njihovu emisiju. Jedan vam je drag, drugi nije, ali se jedno ne može poreći – pripremaju izvrsnu hranu uklopljenu u zabavne kulinarske emisije. One su definitivno ugodna razbibriga, a iz njih se svašta može i naučiti, ako se potrudite…

JAMIE OLIVER

Jamie Oliver je godinama bio i ostao mnogima omiljeno TV kulinarsko lice, dok postoje i oni koji ne mogu smisliti njegovo konstantno uzvikivanje riječi “ljupko”. 

No, šta god mislili o njemu, Jamie je svestrani genijalac koji je svoju priču uspio prodati u nebrojeno mnogo serijala i isto toliko knjiga. Od Golog kuhara, brzih 15-minutnih jela, putovanja Italijom, Amerikom, pokušaja prilagođavanja neprilagođene djece, pokušaja uvođenja zdrave prehrane u škole pa sve do brojnih knjiga koje su mu dodijelile titulu drugog najprodavanijeg autora u Velikoj Britaniji – Jamie je pokušao apsolutno sve. I povremeno predstavio potpune promašaje, no sve je to dio showbusinessa.

GORDON RAMSAY

Poznat po eksplozivnoj naravi, ovaj šef je uspio itekako dobro prodat. Gordon Ramsay je postao zvijezda malih ekrana kako u Velikoj Britaniji, tako i u cijelom svijetu zahvaljujući brojnim hvaljenim emisijama u kojima se pojavljivao. “Hell’s Kitchen”, “Masterchef”, “Masterchef Jr.”, “24 Hours to Hell & Back”, “Gordon Ramsay: Uncharted”, “The F-Word” samo su neke od njih. 

Ovaj celebrity chef je 2016. pokrenuo i vlastitu produkcijsku kompaniju, Studio Ramsay, koja razvija razne emisije i formate. Uz to što je TV zvijezda i vlasnik brojnih restorana po cijelom svijetu, Ramsey je i autor brojnih knjiga od kojih su mnoge postale bestselleri, uključujući i njegovu biografiju, “Roasting in Hell’s Kitchen”.

ANTHONY BOURDAIN

Pokojni Anthony Bourdain je proputovao cijeli svijet svojom hit emisijom “No Reservations” u sklopu koje je čak posjetio i zemlje regiona. Sve je počelo kuharskim memoarima u kojima je vrlo otvoreno progovorio o neglamuroznoj strani najpoznatijih njujorških restoranima kad je mnogima stao na žulj, ali i postao bestseller zvijezda knjige za koju su se čitatelji otimali. 

Među brojnim emisijama “No Reservations” ističe se najviše, a kroz devet sezona snimanja mu je čak priuštila i dva Emmyja te nebrojeno mnogo nominacija. Kroz 45 minuta emisije mogli smo saznati sve o kuhinji neke zemlje, a mali nemirni duhovi u nama odmah su poželjeli tamo i otputovati te sve uživo isprobati. Osim “No Reservations”, Bourdainova emisija “Parts Unknown”, na kojoj je radio zadnjih godina prije smrti, također je vrijedna vaše pažnje.

HESTON BLUMENTHAL

Heston Blumenthal istaknuo se kao jedno od najpoznatijih lica molekularne kuhinje. Vlasnik restorana The Fat Duck u blizini Londona, između ostalih, postao je najpoznatiji po svojim čarolijama koje je izvodio na tanjurima sretnika koji su uspjeli dobiti stol u nekom od njegovih lokala. 

Njegova emisija “Hestonova gozba” bila je jedna od mnogih koje je lansirao. Hrana se pred našim očima rastapala, pretakala, skakala iz tanjira, pretvarala u jestive tapete i jedaći pribor – apsolutna fantazija! Sve su epizode bile tematski inspirirane nekim razdobljem bogate britanske historije, a mi smo poželjeli biti tamo s gostima showa i uživati rastavljajući jestivu kućicu od Ivice i Marice ili menu po uzoru na ludi svijet Willyja Wonke.