Indijska kuhinja, koja se služi aromatičnim začinima da pojača okus povrća i mahunarki, jedna je od onih u kojima vegetarijanci mogu pronaći veliki izbor jela koja im odgovaraju. Tradicija jedenja probranih malih obroka propraćenih rižom i hljebom, osigurava dobro uravnotežene i hranjive obroke.

Za 4 osobe:

Sastojci

2 kašike suncokretovog ulja

2 kašičice mljevenog korijandera

¼ – ½ kašičice čili praha

¼ kašičice kurkume

2,5 cm svježeg đumbirovog korijena, oguliti i naribati

1 veliki luk; nasjeckati

2 čehna bijelog luka; zgnječiti

1 mali karfiol

2 krompira; narezati

2 velike mrkve; narezati na ploške

45h krem kokosa; naribati

150ml kipuće vode

1 zelena paprika

1 zeleni čili

400g nasjeckanog paradajza iz limenke

Sol i papar

Sok ½ limuna

Priprema:

Zagrijte tavu u većoj posudi, dodajte mljeveni korijander, čili prah i kurkumu, pa pržite, uz miješanje 1 minutu. Dodajte đumbir, luk i češnjak i pržite, uz miješanje, 3-5 minuta da luk omekša a ne promijeni boju. Zatim, dodajte karfiol, krompir i mrkvu te dobro pomiješajte da se oblože začinima. Pržite, uz povremeno miješanje, 5 minuta. Stavite kokos, dodajte kipuću vodu i miješajte dok se ne rastopi. Dodajte zelenu papriku, čili, krompir i kokosovo mlijeko u posudu te sol i papar. Dobro promiješajte. Pustite da zakuha. Poklopite i lagano kuhajte 25-30 minuta dok povrće ne omekša. Umiješajte limunov sok. Poslužite odmah.

Prijatno