Održana je 27. po redu dodjela SAG nagrada, a najviše pobjeda u ovogodišnjoj konkurenciji odnijele su serije “The Crown” i “Schitt's Creek”. Kao rezultat pandemije, ovogodišnja ceremonija izgledala je sasvim drugačije nego prethodnih godina. Čitava dodjela, uključujući monologe voditelja i govore zahvale, prethodno je snimljena.

Drama “Suđenje čikaškoj sedmorici”, temeljena na američkim protestima protiv Vijetnamskog rata 1968. i neslavnom suđenju nakon njih, osvojila je nagradu za najbolju glumačku ekipu u kojoj su Sacha Baron Cohen, Eddie Redmayne, Frank Langella i Mark Rylance.

Langella je pripisao zasluge za nagradu redatelju Aaronu Sorkinu, izjavivši da je njegov “glas duša ovog filma”. Chadwick Boseman, koji je u dobi od 43 godine umro od karcinoma prošlog augusta, postumno je proglašen najboljim glumcem za svoju posljednju ulogu ambicioznog trubača ‘30-ih godina u filmu “Ma Rainey: Majka bluesa”. Nagradu je preuzela Bosemanova udovica Simone Ledward Boseman.

Viola Davis osvojila je nagradu za najbolju glumicu za ulogu jazz dive u filmu “Ma Rainey: Majka bluesa”. Nagrade SAG pomno se prate jer se smatraju ključnim pokazateljem vjerovatnog uspjeha na dodjeli Oscara budući da glumci čine najveću glasačku skupinu na Akademiji filmskih umjetnosti i znanosti.

Helen Mirren govorila je o bliskom susretu s medvjedom tokom pandemije, Sterling K. Brown pokazao je svoje vještine žongliranja, a Jimmy Fallon svirao je usnu harmoniku.

“Minari”, priča na korejskom jeziku o imigrantskoj porodici u Arkansasu ‘80-ih godina, donijela je nagradu za najbolju sporednu glumicu južnokorejskoj veteranki Youn Yuh-jung za ulogu bake. Britanski glumac Daniel Kaluuya osvojio je nagradu za najbolju mušku sporednu ulogu pokojnog čelnika Crnih pantera Freda Hamptona u filmu “Juda i crni mesija”.