Ovo sjeme je poznato svima. Često se koristi kao međuobrok, ali nekada ga dodaju u ukusna peciva i deserte. S obzirom na niz korisnih svojstava, sjeme suncokreta ima potencijal prave super-hrane: puno je proteina, zdravih masti, a također sadrži korisne vitamine i minerale. Sigurni smo da niste mogli ni pomisliti da vam sjeme suncokreta može pomoći u procesu gubitka kilograma.

Pomaže u borbi protiv gladi

Sjemenke suncokreta veoma su hranljive: sadrže ogromnu količinu proteina i 20 vitamina i minerala koji našem tijelu trebaju, uključujući 49% dnevne vrijednosti vitamina E u samo 28 grama proizvoda. Kao rezultat toga, sjemenke brzo pružaju osjećaj sitosti, efikasno se bore protiv gladi i pomažu u izbjegavanju prejedanja tokom glavnih obroka.

Pomoći će vam da dobijete mišićnu masu

Nedavna istraživanja pokazala su da ljudi sa visokim procentom mišićne mase sagorijevaju više kalorija čak i u mirovanju – što znači da brže gube kilograme. Na niskokaloričnoj dijeti, oko 35% izgubljene težine je mišićna masa, zato je prilikom gubitka kilograma važno konzumirati veliku količinu proteina, kako bi se održao mišićni tonus. Sjemenke suncokreta će vam pomoći u tome – sadrže oko 2 grama proteina na 10 grama proizvoda.

Može vam pomoći da se pridržavate svoje ishrane

Uspješna ishrana je ona koju uspjevate da slijedite bez ometanja. Čudno je što vam sjemenke suncokreta također mogu pomoći u tome. One sadrže puno zdravih vlakana koja su neophodna našem tijelu, zato će vam svaki obrok uz dodatak sjemenki samo biti od koristi. Sjemenke suncokreta možete uzimati na različite načine: samostalno, baš kao i u djetinjstvu, kao dodatak pečenim proizvodima, desertima ili salatama ili miješati sa ostalim sjemenkama i orasima – ovaj međuobrok će vam pomoći da se napunite energijom za cijeli dan, harpersbazaar.rs

Međutim, vrijedi se pridržavati mjere: ovaj proizvod je prilično kaloričan i sadrži veliku količinu masti. Mala šaka će biti dovoljna.