Strije su jedan od najvećih neprijatelja žena i vjerujemo da ne postoji žena koja se nije susrela sa ovim problemom. One su zapravo blaga oštećenja na koži u obliku tanjih i debljih linija. Ne utiču na naše zdravlje ali mogu narušiti samopuzdanje. Zašto? Zato što mogu biti različite debljine, pojaviti se na više različitih dijelova tijela i ponekad nije moguće sakriti ih.

Stručnjaci kažu da nastaju linearnim gubitkom kolagenih vlakana u pojedinim dijelovima kože. Na kvalitetu kože i vezivnog tkiva najviše utiče i naša genetika, što znači da ljudi koji imaju vezivno tkivo slabije kvalitete,  odnosno manje kolagena i elastina, skloni su povećanom razvoju strija. Obično u trudnoći, žene imaju veći problem sa pojavom strija u prijedjelu stomaka ali i nogu.

Puno je slučajeva pojave strija u pubertetu, i za to je odgovoran hormon rasta. Nagli rast i razvoj mladih u periodu puberteta te hormonalne promjene i promjene težine tijela, utiču na nastanak strija.

Ono što nas svakako sve zanima jeste da li se nastanak strija može spriječiti u potpunosti? Nažalost ne, ali postoje preporuke i mali beauty savjeti zahvaljujući kojima možemo ublažiti pojavu strija:

  • Održavajte zdravu težinu
  • Izbjegavajte yo-yo dijete
  • Trudite se da vaša ishrana bude bogata vitaminima i mineralima ( vitamin A i C, cink)
  • Popijte 6 do 8 čaša vode svakog dana
  • Pospješite cirkulaciju redovnom masažom pod tušem, spužvicom za kupanje
  • Piling također pomaže – odrstranjuje izumrle stanice sa kože i pomaže pri nastanku nove. Pilingom pospješujemo regenraciju kožnih stanica, a strije postaju manje vidljive.

Na tržištu postoji mnogo preparata koji obećavaju nestanak strija, ali ono što je važno da znamo jeste da bilo koji kožni problem počinje iznutra. Moramo paziti na svoju ishranu,  dovoljan unos tekućine te dodadataka prehrani, kako bi i korištenje proizvoda kojima tretiramo kožu imalo rezultat.

Isto tako, moramo i trebamo naučiti i voljeti sebe i svoje tijelo sa svim manama i vrlinama. Male pruge ne treba da nam kvare raspoloženje i utiču na naše samopouzdanje, zar ne?

Pripremila: Emina Vejsilović