Zašto se odlučiti baš za putovanje Šri Lanku kao daleku destinaciju na kojoj ćete provesti svoj dugo i željno očekivani odmor? Ako pripadate dijelu populacije koja voli i da istražuje, da uči i upoznaje kulturu tradiciju, običaje i to sve na jedan krajnje avanturistički način, ali i da ,,napuni baterije’’ na plaži uz pogled koji se gubi na horizontu gdje se spajaju okean i nebo, uz osvježavajuće koktele ispod neke palme, onda je Šri Lanka ubjedljivo najbolji izbor.

Putovanje na Šri Lanku kombinuje sve navedeno u jednom optimalnom miksu tako da će vam ovo putovanje zadovoljiti sve potrebe i očekivanja. Šri Lanka je budistička zemlja i njeni nasmijani, vedri stanovnici će vrlo brzo prenijeti tu osvoju opuštajuću pozitivnu energiju i mirnoću, iako će vas vjerovatno u početku sve to nervirati dok se ne naviknete. Kada spoznate njihovu životnu filozofiju i lakoću postojanja, dvonedeljno putovanje će vas navesti da razmislite, ali i da uvedete neke promijene u svoju svakodnevnu životnu rutinu.

Da počnete redovno da pijete čaj npr. ili da počnete da meditirate, ili možda da ajurvedu uvedete kao aternativnu metodu kojom tretirate neka svoja stanja koja ste do sada liječili. Čak iako se desi ništa od toga što će u početku biti vidljivo, nesumnjivo ćete naučiti da pronađete mir u sebi i da se na to mjesto vraćate, bar kad se sjećate ovog putovanja. A to je dovoljno.

Upoznat ćete brojne spomenike kulture koje je UNESCO uvrstio u svjetsku baštinu i ostati njima fascinirani, njihovom ljepotom, očuvanošću jer se sa velikim poštovanjem i pažnjom prema njima odnosi. Lavlja stijena u Sigiriji, Statue Bude u hramovima u pećinama Dambule, Zlatni hram, Hram Budinog zuba, Kraljevska botanička bašta i vrtovi. Kulturu podržavanja života ćete prepoznati i u velikom broju azila za životinje, slonove i kornjače

Malo je poznata činjenica da je jedan od najpoznatijih pisaca naučne fantastike, tvorac scenarija za čuveni film Stenlija Kjubrika, Odiseja u Svemiru 2001, Ser Artur Klark živio više od pola vijeka, u drugoj polovini svog života upravo u Colombu na Šri Lanki. Bio je pasionirani ronilac, istraživač morskih dubina, isto kao i istraživač širine svemira. Sama činjenica da je takav vizionar odabrao svoj dom na ovom rajskom ostrvu, može da bude samo dodatni razlog da istražimo zašto je ovo ostrvo posebno i upijemo svim čulima ono što Šri Lanka može da ponudi.

Krilaticu da je ,,Život ipak najljepši na plaži’’ potvrđivate tokom svakog dana svog boravka na južnoj obali, družeći sa sa talasima nepredvidivog Indijskog okeana, možda čak i surfujući ili se samo fotografišući sa surf daskom,  dok ispijate svježu kokosovu vodicu ili možda neki voćni koktel.

Prodavci svježeg kokosa nalaze se na svakom ćošku, ali i na plaži, samo odsjeku vrh, ubace slamčicu i osvježenje je tu, a ovaj sok je izuzetno zdrav i preporučuje se jedan kokos na dan – kao kod nas jedna jabuka na dan za zdrav život. Ajurvedske masaže i tretmani, svježa hrana iz okeana, jako, ali blagotvorno Sunce(uz adekvatan zaštitni faktor), zlatno-žuti pijesak, visoka vlažnost vazduha, učinit će da se sa ovog dalekog putovanja vratite potpuno  osvježeni, ispunjeni i nasmijani.

A to vam je bio cilj, zar ne?

Izvor: Jungletribe.ba