Domino design torbe nastale su u podrumu porodične kuće sestara Semine Ahmetović i Anite Kljako iz Sarajeva. Uz podršku roditelja sestre su, inače magistrice nauka, kreirale brend koji je za vrlo kratko vrijeme postao prepoznatljiv širom naše zemlje, ali i regiona. Pored torbi kreiraju i suknje – koje su namijenjene odvažnim i modernim damama, te njihovim djevojčicama. Danas su ponosne vlasnice svog samostalnog concept storea u srcu Sarajeva u čije su uređenje uložile mnogo ljubavi i mašte.

Piše: Indira Delić

– Na samu ideju izrade torbica došle smo prvenstveno iz velike ljubavi prema ovom modnom dodatku, ali i potrebe za zaposlenjem. Nakon završetka dodiplomskih, a nakon toga i master studija na Fakultetu političkih nauka, odlučile smo, uz mnogo vjere i nade u uspjeh – početi raditi ono što doista želimo. I evo, nakon pet godina rada tu smo, gdje jesmo, s armijom žena koje vole i nose naše torbice – kazale su sestre Semina i Anita na početku našeg razgovora.

Buđenje prirode

S dolaskom svake nove sezone sestre se trude kupcima ponuditi nešto novo i drugačije. Tvrde da dame zaslužuju nositi moderne i kvalitetne komade s kojima mogu ponosno koračati ulicama najljepših svjetskih metropola.

Inspiracija su nam prvenstveno boje i oblici koje mi volimo, ali i vladajući svjetski trendovi, koji znatno utječu na naš rad. Moramo naglasiti da se svake godine najviše radujemo izradi kolekcije proljeće/ljeto kada preovladavaju nježne, pastelne boje koje su nam omiljene, ali i jarke koje unose vedrinu i svježinu u baš svaki odjevni predmet. Malo šta je inspirativnije od proljeća i buđenja prirode. Nama je cilj da se svaka dama koja nosi našu torbu osjeća ženstveno, sofisticirano, šarmantno, pomalo razigrano…

Od ideje do realiziranja nekada prođu i sedmice. Mnogo je stvari i detalja na koje treba obratiti pažnju, od kvalitete izrade, do samog izgleda proizvoda. Kada naprave torbu koja ispunjava sve njihove kriterije, izrada traje nekoliko sati.

Kao mlade osobe koje su se pridružile svijetu poduzetništva, uvijek moramo biti spremne na brojna odricanja. Uglavnom je to manjak slobodnog vremena i premalo sna. Na svu sreću, radionica je u sklopu našeg doma, tako da porodica ne ispašta zbog našeg posla. Trudimo se da imamo bar jedan zajednički obrok u danu i to su uglavnom trenuci opuštanja i odmora za nas. 

Iako kažu da je najteža odluka bila pokretanje vlastitog biznisa – vjerom u sebe, uspjele su ostvariti snove.

Kada počinjete nešto svoje, postoji određena vrsta straha koji je sekundaran, da se možda ljudima neće svidjeti ono što mi imamo za ponuditi i slično. Ali, optimizam i nada s kojom smo krenule u ovu našu priču su nadvladali sve ono negativno što se u nekim trenucima moglo pomisliti. Jednostavno nadate se i vjerujete da ćete uspjeti.

Bezrezervna podrška

Najveća podrška na njihovom poduzetničkom putu su njihovi roditelji i sestre. Upravo zbog toga Semina i Anita svojim postupcima svakodnevno pokušavaju opravdati njihovo povjerenje…

Od malena smo učene o vrijednosti porodice, da naši voljeni uvijek trebaju biti na prvom mjestu. Kao najčešći oblik zajedničkih druženja, istakle bi ispijanje kafe s roditeljima i sestrama. Već godinama je to naš ritual za koji vežemo najljepša sjećanja i emocije. Uz miris kafe dijelimo dešavanja iz naših života, smijemo se i veselimo. Tada je osjećaj zajedništva najjači.

Semina i Anita u budućnosti spremaju brojna iznenađenja, osluškujući želje svojih klijentica.