Kada mama drži novorođenče u rukama kreće u cjeloživotno putovanje zvano majčinstvo. Često na tom putu dobiva puno savjeta – knjige, druge mame, rodbina, prijatelji, društvene mreže pa čak i od stranaca na ulici i puno je toga o čemu treba razmišljati. Dok mame slušaju te silne savjete često se pitaju ko je u pravu, a šta trebaju zanemariti.

Često najbolji savjeti dolaze od ljudi koji su prošli istu situaciju. Mame će dati najbolje savjete jer znaju kako je noćima ne spavati, imati probleme s dojenjem ili kako se nositi s grčevima najdražeg bića. Naravno, treba poslušati i savjete stručnjaka, no u nastavku  donosimo savjete mama za mame. One su prošle sve i znaju što je važno, posebno na početku majčinstva kada je žena ispunjena vrtlogom emocija.

Ne treba se iscrpljivati

“Većina mama u današnjoj kulturi misli da bi trebale biti stalno zauzete i raditi toliko toga za svoju djecu. Bebama je potrebna više od svega prisutna i samosvjesna mama koja je nježna prema sebi i prizemna”, kaže dr. Colleen Crowley, mama i psihologinja. “Ova temeljna prisutnost je ono što će pomoći bebinom razvoju do kraja života”, dodaje ona za Brides.com.

Ponekad je nešto samo faza

“Ovo je istina, pa reci sebi to uvijek iznova i iznova. Neće ići na fakultet s dudom. Prestat će se buditi tri puta svake noći. Jest će viljuškom. Pa shvati stvari kao faze i ne pokušavaj požurivati ​​djecu u bilo kojoj dobi ili fazi; osvrnut ćeš se i poželjeti da nisi”, savjetuju mame Jen Kelly i Becca Perren.