Anketa koju je objavio The New York Times, omogućila je njihovim čitaocima da iznesu svoje mišljenje koji je to film koji bi trebao pobijediti na ovogodišnjoj dodjeli Oskara. Jedan od filmova je i „Quo vadis, Aida“ naše redateljice Jasmile Žbanić.

Ostalo je još 11 dana do održavanja 93. ceremonije dodjele Oscara te je ovaj poznati američki medij odlučio na neki način saznati ko su favoriti publike za ovu veoma važnu nagradu u svijetu filma.

Glasati možete ovdje.

Film “Quo vadis, Aida?”, bh. rediteljice Jasmile Žbanić se nalazi u kategoriji za najbolji strani film. U istoj kategoriji za Oscara su nominovana još četiri filma “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”. Prema trenutnim rezultatima glasanja “Quo vadis, Aida?” se nalazi odmah iza filma “Another Round”. “Quo Vadis, Aida?” je film o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

“Quo vadis, Aida?” je dosad osvojio mnoge značajne nagrade te titule najboljeg filma sa veoma snažnom pričom, a i nominacija za Oscara je veliki korak za ovo ostvarenje i cijelu BiH.

Ovogodišnja dodjela Oscara zakazana je za 25. april navečer u SAD-u (26. aprila u 2:00 sata ujutro u BiH), a na listi prezentera su velika imena glumačke i modne scene: Brad Pitt, Halle Berry, Harrison Ford, Reese Witherspoon, Angela Bassett, Bong Joon Ho, Don Cheadle, Bryan Cranston, Regina King, Marlee Matlin, Rita Moreno i Zendaya.