Amanda Gorman, mlada 23-godišnja studentica s Harvarda, koja je oduševila sve prisutne na inauguraciji predsjednika SAD-a Joea Bidena, prva je pjesnikinja koja se našla na naslovnici slavnog magazina Vogue.

Amanda se na naslovnici pojavila u Louis Vuitton pokrivaču, koji je za potrebe slikanja stiliziran kao haljina, sa širokim i zamršenim zlatnim remenom. Dizajnirao ga je Virgil Abloh, a odjevni predmet je nadahnut afričkim naslijeđem.

Prva pjesnikinja na naslovnici Voguea. Vječno sam zahvalna i ne očekujem da ću biti posljednja – jer šta je poezija, ako ne ljepota?, napisala je Gorman u objavi na Instagramu.

Gorman se proslavila nakon dirljivog čitanja svoje pjesme “The Hill We Climb” na inauguraciji predsjednika Joea Bidena u januaru.

Gorman je potpisala ugovor s agencijom za modele IMG, pojavila se na naslovnici magazina Time, imala niz javnih nastupa, uključujući panel za Međunarodni dan žena s bivšom državnom sekretarkom Hillary Clinton, predsjednicom doma Nancy Pelosi i supermodelom Chrissy Teigen.

Uskoro objavljuje dvije knjige, zbirku svoje poezije “The Hill We Climb and Other Poems” i dječiju slikovnicu “Change Sings: A Children's Anthem”, koje su već na listi najprodavanijih na Amazonu.