„Jedini funkcionalni zidni premaz na svijetu koji stvara mjerljivo poboljšanje zraka u zatvorenom prostoru visokom koncentracijom zračnih jona“

Piše: Elma Rahmanović dipl.ing.arh; „biro 387“ Sarajevo

Svake godine u ovo vrijeme s jenjavanjem zime i nadolazećim proljećem javlja se želja da se prostori u kojima boravimo osvježe, nanošenjem novog sloja boje na zidove. I onda krene bombardiranje reklamama gdje svaki proizvođač hvali i ističe kvalitete svog proizvoda,  najpovoljnije cijene, najbolje karakteristike… Često i sama imam nedoumice oko toga i svaki put se sve teže odlučim za neku boju. Ako bolje razmislimo, 90% našeg života provedemo u zatvorenom prostoru i kvalitet zraka je jedan od najbitnijih faktora koji utječe na  koncentraciju i imuni sistem.

Moram priznati da sam se itekako iznenadila kada sam saznala da na našem tržištu postoji proizvod i proizvođač koji je iskoristio prirodne procese i život u prirodi kako bi te kvalitete prenio na zidnu boju. Radi se o proizvodu IonitColor, proizvođača Baumit, boje koje poboljšavaju kvalitet zraka u sobi. Baumit IonitColor je jedini funkcionalni zidni premaz na svijetu koji stvara mjerljivo poboljšanje zraka u zatvorenom prostoru visokom koncentracijom zračnih jona. Koristeći Baumit IonitColor zidnu boju, efekt svježine može se postići i u zatvorenom prostoru koji inače znamo samo iz prirode. Jer mineralna boja povećava broj prirodnih vazdušnih jona. Baumit IonitColor aktivira zrak koji udišete prirodno. Zidna boja tako značajno doprinosi zdravom unutrašnjem zraku i boljem raspoloženju. Ono što mi je naročito interesantno i primamljivo je da upotrebom Baumit IonitColor zidne boje  možemo:

Ako se osvrnemo na današnju situaciju, ograničena kretanja, druženja, epidemiološke mjere… svaka aktivnost u našem domu, može biti i zajednička aktivnost za cijelu porodicu. Aktivirajte se ovog proljeća i učinite da bojenje zidova bude vaš projekat. Kad unajmite majstore da oboje zidove, to će vjerojatno biti brzo i profesionalno napravljeno, ali ćete morati izdvojiti  i više novca. Ako još niste bojili zidove, ne dajte se zastrašiti pričama da ćete na kraju opet uzeti profesionalce, jer bojenje zaista i nije tako teško.

Korištenje valjka i četkice je posve jednostavno, a ideje su svuda oko vas, samo ih treba iskoristiti.

Isplati li se uložiti u kvalitetnu boju? Da, naravno. Jeftinija boja dobro izgleda dok je mokra, ali ne i kada se osuši. Onda morate preći još jednu ruku i još jednu… i sigurno ćete potrošili puno više boje nego što treba. Također, nove boje se brzo suše, neke čak i za 30 minuta, pa za sljedeći premaz ne trebate da čekate čitav dan.

Ako je nemate od koga posuditi i morate kupiti opremu za bojenje poput valjaka, četkica…, također je pametnije uložiti malo više novca, jer jeftini valjci neće lijepo rasporediti boju ili će ostavljati dlačice po zidovima. Naravno da ne moraju biti najskuplji, ali probajte se raspitati kod prodavača i pronaći srednji omjer za dobru cijenu.

Ne kupujte previše! Prije nego što krenete u kupovinu, premjerite prostor. Da biste izračunali koliko vam boje treba koristite poznate formule.

Za površine zidova: pomnožite dužine i visine zidova i sve to pomnožite s četiri. Udvostručite brojku ako želite zidove premazati dva puta. Ne zaboravite na strop (plafon). Standardno pravilo je da otprilike četiri litre boje pokriva 37 kvadrata zida. Čak je, kod nekih novijih proizvođača, prosječni utrošak 1 l na 4 m², ali ovaj podatak mora biti istaknut na etiketi boje. Prije samog bojenja trebate sve detaljno pripremiti, jer će inače rezultati biti loši, a na kraju ćete imati puno više čišćenja i spremanja. Sve rubove zidova oblijepite zaštitnim trakama, a podove prekrijte novinama ili velikim najlonima. Vjerujte da za ovaj posao vrijedi uložiti truda. Često traje puno duže nego samo bojenje.

Nove boje su postojanije i teško se skidaju – ako kapnu na pod ili namještaj, zato zaštitite podove i namještaj na vrijeme. Prije bojenja morate očistiti zidove, naročito u kuhinji, gdje ima masnih mrlja od hrane i pare. Ako ne očistite prljave mrlje, boja se neće dobro primiti. Na prljavijim mjestima koristite sredstvo za odmašćivanje.

Zatim sve isperite vodom. Ako na zidovima imate manje pukotine i neravnine, dobro ih prebrusite. U prodavnicama, prodavačima objasnite za šta vam treba brusni papir da ne kupite krivi ili preoštri tip koji će ošteti zidove. Zatim ta mjesta prebrišite krpom kako biste pokupili svu prašinu. Ako nemate „ljepljivu“ krpu, omotajte ljepljivu traku oko neke drške i ovim priručnim sredstvom pokupite prašinu. Možete se poslužiti i valjkom za skidanje dlačica s odjeće. Preporučljivo je da nakon brisanja zidova, po njima jednostavno prođete usisavačem.

Uz savjete koje ste dobili i preporuku za korištenje Baumit IonitColor zidne boje  nadam se da će vam proljetni make-over donijeti radost i zadovoljstvo, a vaše prostore učiniti još ljepšim i svježijim.