Macaronsi su francuski kolačići od badema i bjelanaca, a ono što ih čini preukusnim je njihov nježan i pahuljast izgled kao i bezbroj boja i okusa u kojima dolaze. Iako ovaj kolač prodaju u slavnoj pariškoj slastičarnici Laduree najmanje 150 godina, njihova popularnost je dosegnula svoj vrhunac devedesetih godina prošlog stoljeća. Iako se na prvi pogled radi o jednostavnom receptu od svega nekoliko sastojaka za uspješno pečenje macarona treba strpljenja i znanja. Tehnika je ovdje najvažnija; ako tehnički odradite sve korake kako treba imat ćete i dobru slasticu.

Sastojci:

110 mljevenih badema

200 g šećera u prahu

100 g bjelanaca (od oko tri velika jaja)

prstohvat soli

25 g kristal šećera

Za punjenje:

200 g bijele čokolade

50 g slatkog vrhnja

2 – 3 kašičice dehidrirane maline u prahu

Postupak:

Bademe i šećer u prahu ubacitw u sjeckalicu ili blender i sameljite u prah. Prosijte dobiveni prah kroz fino sito. Sve veće komadiće koji ostanu u situ ponovno sameljite i prosijte. Ponavljajte ovo dok sve ne potrošite.

Bjelanjke sobne temperature stavite u zdjelu za miksanje, dodajte im prstohvat soli i krenite ih miksati. Kada se bjelanci zapjene, polagano im dodajte kristal šećer. Nastavite sve miješati dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg.

Ubacite u smjesu sa jajima bademe i šećer u prahu. Promiješajte sve nekoliko puta dosta energično kako bi se sastojci povezali, a potom usporite i miješajte nježno slastičarskom lopaticom. Ovo je najvažniji dio pripreme macarona i morate ih miješati pažljivo, lopaticom, kružeći u obliku brojke osam. Promiješatej najviše 50 puta, a znat ćete da je smjesa gotova kada je podignete lopaticom, a ona se krene slijevati poput vruće lave.

Pripremite dva velika lima za pečenje i obložite ih papirom za pečenje. Pripremljenu smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom. Smjesu istiskujte u malim hrpicama – macaronima, promjera oko dva cm, na pripremljeni papir. Pazite na razmak među njima jer u pečenju narastu.

Kada ih sve istisnete, svakim limom udarite nekoliko puta u radnu plohu kako bi izbacili višak zraka iz macarona. Ostavite ih na sobnoj temperaturi oko pola sata kako bi se osušili.

Zagrijte pećnicu na 140 stepeni i u njoj pecite pripremljene macarone 13-15 minuta, piše gastro.24sata.hr