Asocijacija na pomen “pizza” jeste Italija. Tako kada se nađete u prelijepom Rimu red je ovaj specijalitet i probati!

Najbolja pizza možete pojesti u Rimu jeste u piceriji Neron koja se nalazi u čuvenoj boemskom četvrti Trastevere. Zna se da je najbolja hrana tamo gdje je uvijek gužva, a picerija Neron je baš takvo mjesto! Nemojte se iznenadite ukoliko morate da stojite napolju u redu i čekate da se mjesto oslobodi, to ovdje apsolutno normalno.

Pizze u Italiji se razlikuju od pizza koje smo mi navikli da jedemo u BiH, ali vjerujemo da će vam se ova pizza dopasti i da ćete joj se rado vraćati! Kako je ponuda Neron picerije zaista velika, svako može naći nešto po svom ukusu. Preporuka je svakako Margherita! Iako ona vodi porijeklo iz Napulja, ovdje je obavezno morate probati jer je savršena. Recept za Margheritu je previše jednostavan i sastoji se od tri sastojka (pomodore tj. pelat od paradajza, mocarele i bosiljka), ali je ukus savršen.

Također, kada smo već na ovoj tematici, mora se pomenuti i pizza sa četiri vrste sira. Hrskavo tijesto sa mocarelom, gorgonzolom, parmezanom i sa sirom provola je preukusan izbor, posebno ukoliko ste ljubitelj sira. Naravno, treba probati i specijalitet kuće, a to je pizza Nerone u koju se stavlja mocarela, pomodore. Ukoliko niste ljubitelj ovakvih kombinacija, ovdje zaista postoje varijante kao što su pizze sa rukolom, tunom, goveđom šunkom, cherri paradajzom…

Vjerovatno se pitate  “Ok, a koja je cijena tog zadovoljstva jer je Italija sama po sebi skupa”. Iskreno, kada stigne račun ljudi se uglavnom iznenade jer se cijene pizza kreću od 6 do 10 eura. Što je složit ćete se i te kako jeftino za ovu metropolu!

Eksperimentišite, nađite kombinaciju koja vam se najviše sviđa i uživajte.

Izvor: jungletravel.ba