Bosanskohercegovačka rediteljica Jasmila Žbanić, nažalost nije uspjela sa filmom “Quo vadis, Aida?” osvojiti najprestižniju svjetsku filmsku nagradu, Oskara, u kategoriji najbolji film izvan engleskog govornog područja. Nagradu je dobio danski film „Another Round“. 

U Los Angelesu je jutros u dva sata po lokalnom vremenu počela 93. ceremonija dodjele Oscara, najprestižnije filmske nagrade na svijetu. Bh. rediteljica takmičila se u kategoriji za najbolji strani film. U ovoj konkurenciji takmičila su se i ostvarenja: “Another Round”, “Better days”, “Collective” i “The Man Who Sold His Skin”.

Pobijedio je “Another Round”, film danskog reditelja Thomasa Vinterberga. Podsjetimo, filmski kritičari su pisali kako su ovo dansko ostvarenje i “Aida” najveći favoriti za zlatni kipić.

– Sada vidimo kolika je moć Američke i Britanske akademije. Priču o Srebrenici smo ispričali cijelom svijetu, to je u svemu ovome najvažnije, rekla je rediteljica Jasmila Žbanić.

– Mislim, nekako sam znala da će ‘Another Round’ pobijediti od samog početka. Mislim da generalno svijet u ovom trenutku nije spreman za ozbiljne i teške teme. Možda je u ovom pandemijskom trenutku ljudima potrebno nešto što vraća vjeru u život, a u tom smislu je ‘Another Round’ eksplicitniji film. Naš isto vraća vjeru u život, ali na potpuno drugačiji način, rekla je glumica Jasna Đuričić.

Ovogodišnjeg Oscara za najbolji film dobio je “Nomadland”, najboljom glumicom proglašena je Frances McDormand, koja je igrala u tom filmu, a najboljim glumcem Anthony Hopkins.

“Nomadland” je turoban film o starijim Amerikancima koji lutaju Zapadom u svojim kombijima, kamp-prikolicama i kamionetima poslije globalne finansijske krize.

Prvi Oscar dobila je Emerald Fennell, za najbolji originalni scenarij za film “Promising Young Woman”. Nagradu u kategoriji za najbolji adaptirani scenarij dobili su Christopher Hampton i Florian Zeller, scenaristi filma “The Father”, prenijela je Fena.

Oscara za najboljeg sporednog glumca dobio je Daniel Kaluuya koji je igrao u filmu “Judas and the black messiah”. Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je glumica Yuh-Jung Youn za film “Minari”.

Film “Ma Rainey’s Black Bottom” nagrađen je u kategoriji najbolje šminke i frizure, kao i za najbolji kostim, a Oscara je dobila Ann Roth.

Chloe Zhao dobitnica je Oscara za najbolju režiju, za “Nomadland”. Za najbolji zvuk nagradu je dobio film “Sound of metal”. U kategoriji za najbolji kratkometražni igrani film pobijedio je “Two Distant Strangers”.

“If Anything Happens I Love You” Willa McCormacka i Michaela Goviera najbolji je animirani kratkometražni film. “Soul” je bio najbolji u kategoriji za najbolji animirani dugometražni film.

Oscara u kategoriji za najbolji kratkometražni dokumentarni film dobio je film “Colette”, dok je najbolji dokumentarni bio “My Octopus Teacher”. Najbolje vizualne efekte imao je film “Tenet”.

Najbolju scenografiju i fotografije imao je film “Mank”, dok je najbolju montažu imao film “Sound of Metal”.

Za najbolju originalnu muziku Oscara je dobio film “Soul”. Najbolja izvorna pjesma je “Fight for you” u izvedbi H.E.R. iz filma “Judas and the Black Messiah”.

Ceremonija na željezničkoj stanici

Vrhunac holivudske sezone dodjele nagrada održao se najvećim dijelom na losanđeleskoj željezničkoj stanici Union Station, koji je zbog svoje veličine omogućila poštivanje epidemioloških mjera, uključujući i držanje odgovarajuće fizičke distance.

Osim Union Station, ovogodišnji Oscar odvijao se na više punktova – dodjela počasnih nagrada i muzički nastupi održali su se u pozorištu u Hollywoodu i novom muzeju filma Akademije filmskih umjetnosti i nauke, dok su se Evropljani koji nisu mogli doći u SAD okupili u centrima u Londonu i Parizu.