Postoji čak više od 25 000 vrsta ovog predivnog cvijeća, ali njihova ljepota je nažalost u većinu slučajeva kratkog vijeka. Čini se da većini ne polazi za rukom održavanje orhideje u dobrom stanju. Bilo da ste je sami kupili ili je dobili na poklon, orhideja je cvijet vrijedan truda, koji čak ne mora ni da bude naporan ako znate šta treba da radite.

U cvjećarama u našem okruženju najčešće ćete naići na vrstu orhideje pod nazivom – Phalaenopsis. Orhideje iz ovog roda su popularne jer dugo cvjetaju i relativno traže nizak stepen održavanja. Ako tek kupujete orhideju poželjno je da potražite onu sa puno pupoljaka. Ovakva orhideja će vam najduže trajati i imaćete mogućnost da uživate u njenom cvketanju. Za rascvjetale primjerke u cvjećarama ne možete da znate koliko dugo su već takve. Provjerite u kakvom je stanju lišće biljke i potražite znake insekata ili gljivičnih infekcija. Braon i crne mrlje su one koje bi trebale da vam ukažu na njihovo postojanje.

Kako učiniti da orhideja cvjeta?

Odgovarajuća njega je presudna za opstanak orhideje i njeno ponovno cvjetanje. Osvjetljenje je najvažniji faktor za preživljavanje orhideje. Iako orhideje mogu preživjeti u prostorji sa slabom osvijetljenošću, što joj omogućite više indirektnog svjetla, to će njeno cvjetanje trajati duže. Najbolja lokacija za orhideju je kraj prozora do kojeg u ranim jutarnjim satima dopire Sunce. Maksimalna tri sata na Suncu (ali ne podnevnom već jutarnjem) ili cjelodnevni boravak na osvjetljenom ali ne i osunčanom prostoru.

Također orhideje vole da njihova temperatura, raspored zalijevanja i svijetlost budu ujednačeni. Preveliko odstupanje od rutine, dovodi do spontanog odbacivanja pupoljaka. Orhideje vole vlagu ali ne i da su potopljene previše u vodi. One se smatraju vazdušnim biljkama i ne rastu u zemlji. Obično su posute mahovinom ili kamenjem, piše ženskimagazin.rs

Možete dozvoliti da se specijalna mješavina u kojoj se nalazi osuši između dva zalivanja, pri čemu nema potrebe za đubrenjem orhideje kada je u fazi cvjetanja. Ako joj poklonite dovoljno pažnje orhideja će vas nagraditi cvjetanjem od 2 pa čak do 6 mjeseci.