Imate li blog ili pokušavate svoj posao učiniti vidljivijim u digitalnom svijetu, svjesni ste koliko je važan sadržaj na web stranici. Zato vam je, sigurni smo, dobro poznata i skraćenica SEO. No, šta je tačno SEO, čemu služi i zašto vam je potreban?

Kako biste ostali relevantni u bespućima Interneta bitno je da razumijete osnove SEO optimizacije. Bez brige, ne morate biti informatički stručnjaci, potrebno je samo malo istraživanja i stvari postaju vrlo jasne.

Kada pišete sadržaj na web stranici cilj vam je da se on svidi vašim čitateljima. Želite ih privući zanimljivom temom i kvalitetnom razradom. No, još je jedna stvar postala bitna. Vaš se tekst mora svidjeti i internetskim tražilicama. Kako se tekst može svidjeti internetskim tražilicama, pitate se. I kako se uopće išta može sviđati računalu? Bez brige, s obzirom da im, na sreću, manjka ljudskih emocija nije teško proniknuti u ono što žele.

Važnost ključnih riječi

Svoj biste post trebali moći opisati pomoću jedne long-tail keyword odnosno dugačke ključne riječi. To je fraza koja se sastoji od tri ili više riječi. Ako je vaša web stranica napravljena jer uzgajate lavandu i radite prirodni čaj od lavande onda bi vaša dugačka ključna riječ trebala biti „gdje kupiti domaći čaj od lavande“, a ne samo „čaj od lavande“.

Nakon toga počnite tražiti ključne riječi. Kako? Pomoću dugačke ključne riječi koju ste upravo smislili. U Googleov alat Keyword Planner ubacite svoju dugačku ključnu riječ. Tada ćete vidjeti što korisnici najčešće pretražuju vezano uz tu temu.

Ubacite ključne riječi u tekst

Kako vaš sadržaj na web stranici ne bi izgledao kao jedna velika reklama, morat naučiti kako ubacivati ključne riječi u tekst, a da one ne budu očigledne. Dobro je da ih razbacate ravnomjerno. Ubacite u uvod ili u neki od podnaslova i ponovite nekoliko puta u samom tekstu.

Sadržaj na web stranici je bitan

Sada kada ste naučili kako zadovoljiti zahtjeve internetskih pretraživača nemojte zaboraviti na kvalitetu svog sadržaja. Nekoga će na vašu web stranicu odvesti ključna riječ koju ste pomno osmislili, no on se tamo neće zadržati ako je sadržaj nezanimljiv.

Ne zaboravite slike

Nakon što ste napisali i uredili tekst, pronašli ste savršenu sliku koja će dodatno upotpuniti sadržaj. To će se, naravno, svidjeti vašim čitateljima. No, ne zaboravite na pretraživače. Oni nisu ljudi. Zato je bitno da svoje slike preimenujete u relevantnu ključnu riječ.

Potaknite čitatelja na akciju

Vjerovatno ne želite da čitatelj na vašu web stranicu dođe, pročita što ga zanima i nikada se više ne vrati. Upravo suprotno, vaša web stranica mora biti aktivna. Želite da posjetitelji komentiraju i dijele sadržaj, predbilježe se na newsletter ili vas prate na društvenim mrežama.

Izaberite dobar naslov

Napisali ste najbolji članak na svijetu? No, hoće li ga u neograničenom prostoru Interneta ikada iko pronaći ovisi puno o naslovu koji ste za njega odabrali. Naslov je tu da privuče čitatelja. Možete primjerice koristiti dugačku ključnu riječ kako biste čitatelju odmah dali do znanja o čemu je riječ. Ili naslov možete formulirati u obliku pitanja na koje će se odgovoriti u tekstu.

Budete li pratili ove jednostavne savjete velika je vjerovatnost da će promet na vašoj web stranici naglo skočiti. Potrudite se da tako i ostane.

 

Izvor: womaninadria.hr