Putovanje u Lisabon, grad koji je najviše prepoznatljiv po svojim strmim šarenim ulicama, gdje svaka vodi do najljepših vidikovaca, ispunit će vas posebnom energijom. Svaki od njih priča svoju priču, dok u pozadini čujete zvuke fada, degustirate neko od čuvenih portugalskih vina, a ispred vas se pruža čaroban pogled.

Nije bilo lako izdvojiti  5 najboljih vidikovaca u Lisabonu, pa smo se ovaj put odlučili za raznolikost. Kada odete u prijestolnicu Portugala uvjerit ćete se da svaki od njih pruža drugačiji pogled na neobičnu arhitekturu Lisabona i rijeku Težo koja se sudara sa Atlanskim okeanom.

Zamak Sv. Đorđa ( Castelo de Sant Jorge)
Jedan od simbola Lisabona, izgrađen u 11. vijeku od strane Mavara , kasnije osvojen od čovjeka koji će postati prvi kralj Portugala i mjesto koje postaje kraljevska palata. Zamak predstavlja jedan od najposjećenijih spomenika u zemlji a ono što mu daje dodatnu vrijednost, pored historijske, jeste predivan panoramski pogled koji se pruža sa brda na kome je sagrađen glavni grad Portugala.

Sao Pedro de Alcantra ( Jardim de Sao Perdo de Alcantra)
Dok koračate ulicama Lisabona one će vas sigurno navesti da se uputite ka najživahnijem dijelu grada – Bairro Alto. Muzika, mirisi, buka i pjesma su sve ono što vas mami u ovu četvrt, a na putu ka njoj nailazite na ovu malu baštu. Jedan od najpoznatijih vidikovaca u Lisabonu pružit će vam pogled koji puca preko Trga Restauradores i Baiše do Katedrale Se i Zamka Sv. Đorđa. Ovdje možete uživati u ispijanju hladog piva dok se pored vas čuju zvuci saksofona ili gitare. Idealno mjesto za početak istraživanja noćnog života Lisabona.

Park Edvard VII ( Parque Eduardo VII )
Bulevarom Avenida da Liberdad, skrivate se pod krošnjama a sa vrha vas posmatra Marques de Pombal čija statuta ponosno stoji i kome se stanovnici ovog grada zahvaljuju zbog arhitektonskog riješenja Baiše nakon razornog zemljotresa 1755. godine. Stigli ste do novog dijela Lisabona i uspon vas vodi do vidikovca, tačnije na sam vrh ovog parka koji je dobio naziv po engleskom kralju. Pred vama se prostire zeleni tepih pravilno potkresanog žbunja koje podsjeća na lavirint, a u daljini možete vidjeti kakvu je zamisao Marques de Pombal imao nakon zemljotresa. Pred vama je Avenija Slobode, a u daljini se zraci sunca presijavaju na talasima rijeke Težo.

Panoramico de Monsanto 
Skriven od pogleda, predstavlja i mjesto gdje različiti umjetnici oslikavaju svoj raskošan talenat. Mjesto gdje je 1960. godine igrađen restoran sada predstavlja neobičan vidikovac, ne tako lako pristupačan svima, ali baš zbog toga je i poseban. Upustite se u malu avanturu koja će vredjeti svakog pređenog kilometra i nakon koje ćete dobiti potpuni novu sliku o Lisabonu i energiji koju ovaj grad nosi.

Hristos Kralj ( Santuario Nacional de Cristo Rei )
Ukoliko želite da vidite kako Lisabon izgleda sa druge strane rijeke uputite se preko mosta 25. April – koji podsjeća na čuveni Golden gejt u San Francisku. Poput ‘’Hristosa spasitelja’’ u Rio da Janeiru, Lisabon ima svoj spomeniku Hristosu Kralju. Statua je svečano otkrivena 1959. godine u znak zahvalnosti za neučestvovanje Portugala u Drugom svjetskom ratu. Lift vas vodi do samog vrha statue gdje ćete uživati u pogledu na cijeli Lisabon i ušće rijeke Težo. Dok Hristos širi ruke i simbolično grli i štiti Lisabon opraštamo se od ovog energičnog grada kome ćete uvijek želejti da se vratite.

Izvor: jungletribe.ba